6 waardevolle tips voor het inruilen van je auto

Heb je geen zin in om moeite te doen om die oude auto in te ruilen? Doodzonde! 6 tips hoe je maximaal geld verdiend aan het inruilen van je auto.

Het kopen van een nieuwe of tweedehands auto kan soms gepaard gaan met het verkopen van je huidige auto. Misschien voldoet de auto niet meer, is deze te klein geworden voor het gezin, zijn er teveel gebreken en is investeren in een andere een betere optie. Misschien wil je gewoon iets anders rijden. Maar ook wanneer je bijvoorbeeld een auto van de zaak gaat rijden of gewoon van de auto af wilt, zijn deze tips voor jou waardevol.

Tip 1, Wat is mijn auto waard?

Of je nu gaat inruilen of verkopen, eerst moet je bepalen wat de auto waard is. Dat is niet moeilijk als je de volgende stappen volgt. Uitgangspositie is een auto met niet meer dan normale gebruikssporen. Dat is steenslag of hoogstens een oppervlakkige kras.

  1. Kentekencheck

    Check kenteken koerslijst van de ANWB. Geef de juiste opties aan. Dit is belangrijk. Noteer het resultaat.

  2. BOVAG-check

    Doe een zelfde check op de website van de BOVAG.

  3. Vergelijken op Gaspedaal.nl

    Kijk nu op de website van gaspedaal.nl. Probeer hier een vergelijkbare auto te vinden als die van jezelf. Let hierbij goed op de kilometer stand en opties. Die zijn bepalend voor de waarde.

Het heeft geen zin om jezelf rijk te rekenen. Wees vooral realistisch. Vergelijk de waardes die je hebt gevonden.

Er is een verschil in dagwaarde en marktwaarde. De waarde op gaspedaal laat je zien waarvoor vergelijkbare auto te koop staan. Dat is de marktwaarde. Bij inruil zal je iets lager uitkomen omdat het bedrijf de inruil waarde als een inkoopprijs zal zien. Wanneer je particulier verkoopt zal je ook iets onder de marktwaarde uitkomen. Dit simpelweg omdat je geen bedrijf bent en geen garantie kunt geven.

anwb verkoop service auto verkocht mevrouw blij

Tip 2, Auto inruilen of zelf verkopen?

Je auto inruilen of zelf verkopen is een keuze die je zelf maakt. Ik lees vaak dat zelf verkopen veel meer oplevert maar dat is per situatie verschillend. Om zelf te verkopen zal je moeten investeren, dat kan zijn in de advertentie, in de auto netjes maken maar denk ook aan de tijd die je kwijt bent met verkopen, foto’s maken, emails beantwoorden en al het andere dat erbij komt kijken.

Inruilen heeft als voordeel dat je direct je oude auto kunt achterlaten als je de nieuwe gaat ophalen. Dus veruit de makkelijkste optie. En soms is gemakt meer waard dan een paar honderd euro. Echter als het in de buurt komt van de duizend euro moet je wel diepe zakken hebben om daar geen moeite voor te willen doen.

Dus zie jij het als een uitdaging om de beste deal te sluiten? Blijf nog even bij de les.

Tip 3, Een blinkende auto is meer waard

Natuurlijk is een autohandelaar niet gek en zal hij niet ineens veel meer bieden voor een mooi gepoetste auto. Toch is het wel een goed idee om voordat je de auto gaat verkopen deze netjes te maken. Zelf een keer goed wassen of laten wassen voor een paar tientjes zorgt ervoor dat je auto er fris en verzorgt uit ziet. Zorg dat zowel het exterieur als het interieur schoon en netjes is.

Tip 4, Laat je niet aftroeven op kleine gebreken

Een gebruikte auto kan altijd kleine gebreken hebben. Dat kan een defect lampje zijn, een krasje maar ook een airco die geen koude lucht blaast. De meest eenvoudige zaken als een lampje vervangen kan je zelf doen.

Als het gaat om een krasje of deukje is het aan te raden hier een offerte van de reparatie voor op te vragen. Kijk waar je dit het goedkoopst kan laten doen. Bewaar de offerte voor de onderhaldelingen. Mocht de koper van jouw auto vallen over het deukje of krasje weet jij al precies het bedrag waar het over gaat.

In het voorbeeld van de airco kan je het best lang je garage gaan. Niet voor een reparatie maar alleen om een offerte te vragen. Het kan zijn dat een keer de airco vullen volstaat en dan is € 75,- voldoende. Maar als de condensor vervangen moet worden kunnen de kosten aardig oplopen.

Kortom, wees voorbereid. Weet wat aan de auto mankeerd, laat het repareren of vraag minstens de prijs van reparatie op.

Tip 5, Het hoogste bod voor jouw auto

Er zijn behoorlijk wat bedrijven in Nederland die gespecialiseerd zijn in auto’s opkopen en weer verkopen. Hier kan je geheel vrijblijvend je auto aanbieden en biedingen vergelijken. Maak een paar goede foto’s en meld je auto aan. Begin bij deze:

inwilvanmijnautoaf-logo

Ikwilvanmijnautoaf.nl

Gratis
Vrijblijvend
Elke auto

Lees de complete review van ikwilvanmijnautoaf.nl

osw logo

OSW

Ophaal service
Persoonlijk
Beoordeeld 9,3

Lees de complete review van OSW

Wijkopenautos-logo

Wijkopenautos.nl

Snel verkocht
Beste prijs
Gratis

Lees de complete review van Wijkopenautos

Autovendi logo

Autovendi.nl

Gratis
Iedere auto
Bod garantie

Lees de complete review van Autovendi

Nu je het hoogste bod hebt kan je dit gebruiken bij je onderhandelingen als je gaat inruilen. Als je tevreden bent over het bod is inruilen overbodig en kan je direct verkopen.

Tip 6, Speel het inruil spel slim

Wanneer je gaat onderhandelen met een verkoper of autohandelaar zit je tegenover iemand die dat voor zijn werk doet. Je kan daarom verwachten dat die weet hoe het spel werkt. Jij koopt waarschijnlijk niet iedere week een auto en dat kan het soms wat spannend maken. Geen zorgen, iedereen kan onderhandelen.

Ga er van uit dat beide partijen tot een deal willen komen. Jij hebt de auto gevonden die bij je past en de verkoper wil die graag verkopen. In de deal wil je wel je oude auto inruilen.

Wees dan duidelijk in wat er voor nodig is om de deal te maken. Jij hebt een auto in te ruilen. Wat is die auto voor jou waard? Niet de emotionele waarde. Nee, je hebt uitgezocht wat de inruilwaarde is. Dus dat wil je voor de auto hebben.

Inruilwaarde + Budget (eigen of vreemd vermogen) = totaalprijs

Zeg tegen de verkoper wat er onder de streep moet komen te staan. Zeg ook welke extra voorwaarde je wilt. Een onderhoudsbeurt, nieuwe banden, reparatie van een kras, wat nodig is en jij belangrijk vindt moet je duidelijk kenbaar maken. Niet er omheen draaien, daar wordt het spel alleen maar lastiger van.

Een autoverkoper heeft ergens te de €1000 en €3000 euro marge. Dat zal hij voor een deel willen af staan om de deal te maken. Echter moet het wel winstgevend voor hem blijven. Kijk waar de grens ligt, probeer die op te zoeken maar laat een goede deal vooral niet lopen op een paar honderd euro.