OSW Review 2023 – Auto verkopen via OSW

Via de website van OSW kan je zowat alles dat rijdt of vaart verkopen. Zo helpt OSW bij het verkopen van je auto, motor, caravan of boot. Om te kijken of dit vlekkeloos verloopt, heb ik een auto aangemeld. Hoe dit in zijn werk ging, én wat mijn ervaring is met OSW, lees je in deze OSW review 2023.

Auto verkopen

Een auto online verkopen via OSW


OSW.nl is een online platform dat zich richt op de inkoop en verkoop van gebruikte auto’s, motoren, campers en zelfs boten in Nederland. Op de website kunnen particulieren en bedrijven hun auto’s aanbieden voor verkoop. De bieders zijn erkende autobedrijven die zich bij OSW hebben aangemeld als partner.

Je auto verkopen via OSW.nl gaat volgens het bedrijf in 3 stappen.

 1. Vul je gegevens in: binnen 5 minuten meld je een auto aan op de website van OSW. Er volgt een email bevestiging wanneer dit is gelukt.
 2. OSW gaat aan de slag: aangesloten partnerbedrijven ontvangen nu een melding over het voertuig. Binnen 24 uur wordt het hoogste bod aan je doorgegeven. Daarna beslis je zelf of je de deal maakt.
 3. Verkopen van de auto via OSW: accepteer je het bod? Dan wordt het voertuig opgehaald, betaald en gevrijwaard.
osw logo

OSW

Auto wordt opgehaald
Gratis & vrijblijvend
Persoonlijke aandacht

Hoe werkt het verkopen via OSW?


OSW is dus een online inkoopplatform voor occasions. Ze bemiddelen tussen dealers en verkopers bij de in- en verkoop van auto’s, boten, campers, caravans, motoren en sloopauto’s. Het bedrijf werkt alleen samen met RDW-erkende dealers die via het inkoopplatform van OSW de biedingen plaatsen.

laptop icoon auto verkopen anwb

Stap 1. Auto aanmelden

Vul je gegeven in op de website van OSW. Volg alle stappen om je auto aan te melden voor de verkoop.

laptop icoon auto verkopen anwb

Stap 2. Check & biedingen

Je krijgt een telefoontje van OSW om de gegevens met je door te nemen. Als alles compleet is gaat de informatie door naar aangesloten partners. Deze autobedrijven bieden op jouw voertuig.

Stap 3 bod accepteren icoon handshake

Stap 3. Bod accepteren

Je krijgt binnen 24 uur het hoogste bod te horen van OSW. Daarna heb je 48 uur de tijd om het bod te overwegen en accepteren.

Stap 3 bod accepteren icoon handshake

Stap 4. De verkoop

Wanneer je het bod hebt geaccepteerd wordt het voertuig opgehaald. Je ontvangt direct de betaling en een vrijwaring.

stap 4 de verkoop icoon auto oplegger

Een auto aanmelden via de website van OSW


Tijd om de proef op de som te nemen voor onze OSW review 2023. Op de website van OSW kies ik ervoor een auto aan te melden. Dit doe ik door op de homepage eerst het type voertuig kiezen.

 • Auto
 • Sloopauto
 • Motor
 • Caravan
 • Camper
 • Boot
type voertuig selectie op osw.nl

Hier maak ik de keuze voor ‘Auto’. Deze selectie zorgt ervoor dat ik op een andere pagina terecht kom waar het kenteken van voertuig kan worden ingevult. Weet je het kenteken niet? In dat geval is er ook een optie om de auto handmatig te selecteren.

Omdat ik het kenteken al klaar heb liggen, is het een kwestie van invullen. Vervolgens druk ik op de opvallende groene knop, die zegt; “ONTDEK WAT JE AUTO WAARD IS”.

Een beschrijving van het voertuig geven

Wanneer je via het kenteken de auto aanmeld, staan er al gegevens zoals uitvoering ingevuld. Controleer wel of dit ook de juiste is. Vervolgens geef je het type bekleding op, bijvoorbeeld stof of leder, én niet onbelangrijk, de kilometerstand.

Daarna volgt direct de hamvraag, het volgende invulveld is namelijk voor de “verwachte prijs“. Weet je niet wat je daar moet invullen? Volg dan deze instructie voor het bepalen van de dagwaarde van je auto. Hier staan handige tips waarmee je eenvoudig de verkoopwaarde bepaald.

Heb je de verwachte prijs ingevuld? Dan is het tijd om alle opties aan te vinken en een beschrijving van de auto te geven. Er zijn wat selectie velden voor de staat van de auto, de banden en het interieur. Vink aan of de auto schade heeft, niet meer rijdt en/of de onderhoudshistorie bekend is.

foto toevoegen screenshot van osw.nl

Tot slot kan je eventueel nog wat foto’s van de auto toevoegen. Het is niet verplicht maar kan zeker helpen bij de verkoop, zeker als het een nette auto is. Maar het toevoegen van foto’s kan ook op een later moment.

Vul je contact gegevens in

Het zal je niet verbazen dat je ook wat gegevens over jezelf moet achterlaten. Zonder die gegevens wordt het immers lastig om een bieding aan je door te geven. Vul de standaard gegevens in zoals je adres, naam, email en telefoonnummer.

Screenshot contact gegevens achterlaten

Voordat je nog een keer op de grote groene mag drukken, kan je eventueel ook kiezen voor WhatsApp updates. Nog een andere optie die erbij staat is nieuwsbrief ontvangen. Ik heb al mijn gegevens ingevuld en ben klaar om een bod te ontvangen.

Een account bij OSW aanmaken om je biedingen te zien

Direct na mijn aanmelding heb ik een email ontvangen van OSW. In deze email staat het verzoek binnen 24 uur een wachtwoord aan te maken. Dit heb dan ook direct gedaan.

Na het drukken op de knop in de email, kom ik terecht op een pagina waar 2 keer hetzelfde nieuwe wachtwoord moet worden ingevuld. Kies een goed wachtwoord, of gebruik de wachtwoord tip van OSW. Zorg dat je wachtwoord niet kwijt raakt.

Eenmaal ingelogd kom je op een overzichtelijk dashboard. Hier heb je de mogelijkheid om de advertentie te bewerken en zie je ook gelijk wie je contactpersoon is bij OSW. Nu is het wachten op de biedingen.

Screenshot dashboard osw

Ondertussen heb ik een email ontvangen van OSW dat mijn advertentie is goedgekeurd. Hierin staat dat de biedingen van erkende dealers nu volgen.

Het bod van OSW ontvangen


De volgende ochtend krijg ik om 09:45 telefoon van een nummer uit Utrecht (030-2272012). Omdat ik op dat moment niet in de gelegenheid ben om op te nemen, moet ik later terug bellen. Vrijwel direct nadat de telefoon stop met rinkelen, volgt een SMS bericht.

In het bericht staat dat OSW contact heeft gezocht en er wordt gevraagd om terug te bellen. Dat heb ik dan ook gedaan. De jongenman aan de telefoon stelt zich netjes voor en legt uit dat hij belt vanwege mijn aangemelde auto.

Er volgen een aantal vragen:

 • Wat is de reden dat de auto weg moet?
 • Is het voertuig verder helemaal in orde?
 • Zijn alle boekjes compleet en beide sleutels aanwezig?

Dat zijn ook precies de vragen die je mag verwachten. In de tijd dat ik zelf nog als verkoper werkte, werd het me snel duidelijk dat de meeste mensen niet zomaar afscheid nemen van hun huidige auto. Je kunt er eigenlijk wel vanuit gaan dat er iets mis is, of dat er groot onderhoud aan zit te komen. Om problemen achteraf te voorkomen kan je dit ook beter transparant houden.

Vervolgens staat de jongeman even stil bij de vraagprijs. Natuurlijk heb ik die vraagprijs met €5.000,- hoog ingezet, maar ik wil dan ook proberen om het maximale bedrag te krijgen. Hij schets een reële verwachting van wat hij denkt dat de auto nog zal opbrengen.

De officiele bieding binnen 24 uur

Om ongeveer 14:30 krijg ik opnieuw telefoon van OSW. Het is de aardige jongeman die deze keer belt om een deal te maken. Het komt erop neer dat de biedingen niet veel hoger zijn dan €3.500,-, echter is er één partij die € 3.800,- heeft geboden. Hij wil graag proberen om hier €4.000,- van te maken. Ben ik dan akkoord?

Belangrijk is nog de toevoeging dat de koper een goede partner is. Ze komen afspraken na, halen de auto netjes thuis op en betalen direct.

Auto verkopen
Auto verkopen

Bevestiging van het bod email en OSW-dashboard

Aan het einde van de middag volgt de email met het “defenitieve” bod van OSW. Niet helemaal definitief, omdat er ook nog de mogelijkheid staat om een tegenbod te doen. Ingelogt op het OSW-dashboard zie je die mogelijkheid staan.

screenshot van het OSW dashboard na ontvangst bieding

Voor deze review stopt nu het verkoopproces. Omdat ik niet van plan ben deze auto daadwerkelijk te verkopen. Tot zover ben ik erg tevreden over de service van OSW, de snelheid en eenvoud van het proces, én de geboden prijs. Ik ben nog wel beniewd wat andere zeggen over deze auto verkoopsite.

Hoe beoordelen klanten OSW


OSW heeft een koppeling met klantenvertellen.nl, hier krijgt het bedrijf een score van 9.3! Er zijn ruim 4000 stemmen uitgebracht. Van alle stemmers beveelt 97% het bedrijf aan. Dat zijn geweldige cijfers.

klantenvertellen score voor osw

Wanneer je door de reviews heen leest valt het mij op dat mensen zeer tevreden zijn over de snelle en correcte afhandeling. Veel reacties zijn lovend over de service van OSW.

Conclussie

OSW is opgericht in 2011 en heeft sindsdien flinke stappen gemaakt als online auto verkoopsite. In de eerste 10 jaar is het bedrijf flink gegroeid, niet alleen wat betreft het aantal werknemers, ook de omzet goriet mee. Het bedrijf gaat zo lekker, dat het 2 jaar achter elkaar de FD-Gazelle award in de wacht sleept. Dé prijs voor de snelst groeiende bedrijven van Nederland.

Daar heb je als consument dan misschien allemaal niet zoveel mee te maken, maar aan de andere kant zal een bedrijf met slechte service ook niet zo snel kunnen groeien. OSW doet duidelijk iets van toegevoegde waarde.

Mijn ervaring na deze OSW review 2023 is in ieder geval positief. Alles behalve opdringerig wordt er geholpen bij de verkoop van mijn auto. De service is snel en aan de reacties van andere klanten te lezen is iedereen zeer tevreden.

Veel gestelde vragen


Hoe werkt OSW?

Bij OSW meld je een voertuig aan voor de verkoop waarna deze wordt aangeboden aan aangesloten bedrijven. Binnen 24 uur ontvang je een gratis en vrijblijvend bod.

Wat is OSW?

OSW een bedrijf dat via haar website de service biedt om online je voertuig te verkopen. van gebruikte auto’s, motoren, campers en zelfs boten