Dagwaarde auto berekenen in 2024 – Stappenplan waarde auto bepalen

Als je overweegt je auto te verkopen of in te ruilen, is het essentieel om de dagwaarde nauwkeurig te berekenen. Vraag je teveel, dan krijg je het voertuig nooit verkocht. En, vraag je te weinig, dan gaat er onnodig geld verloren. Het is dus belangrijk op de juiste manier de dagwaarde van je auto te berekenen.

Hoe bepaal je de dagwaarde auto in 2024?

Als voormalig autohandelaar en eigenaar van Thissen Auto’s V.O.F., weet ik hoe cruciaal deze kennis is. Elke dag werd ik geconfronteerd met inruilauto’s van klanten die een andere auto kochten. Snel en correct de waarde bepalen was essentieel; een foute waardeberekening is verlies op de deal. Aan tafel met klanten moest ik direct beslissen wat de juiste dagwaarde was.

hoeveel is de dagwaarde van je auto

Op deze pagina deel ik mijn methode voor het berekenen van de dagwaarde. Een werkwijzed gebaseerd op jarenlange ervaring in de autohandel. Blijf lezen voor een exclusieve tip voor 2024 over hoe je maximaal kunt verdienen aan je auto – een waardevol inzicht dat je niet wilt missen!

Hoe bepaal je die dagwaarde auto in 2024?

Wat bedoeld men met dagwaarde berekenen?

Waarom is er een verschil tussen handelsprijzen en verkoopprijs aan een particulier?

Op al deze vragen krijg je antwoord op deze pagina. We leggen je stap voor stap uit hoe jij zelf heel eenvoudig de auto dagwaarde berekend. Direct naar het stappenplan.

Wijkopenautos-logo

+20 Vestigingen

Online Taxatie

100% Gratis

OSW logo

Klanten geven 9.3

Ophaal Service

100% Gratis

inwilvanmijnautoaf-logo

Zeer Betrouwbaar

4.7/5 Trustpilot

100% Gratis

Autovendi logo

Klanten geven 9.2

Bod Garantie

100% Gratis


Zelf stap voor stap de dagwaarde auto berekenen

Gaspedaal logo png

Ook bij Thissen Auto’s was het gebruikelijk dat kopers van een nieuwe de oude auto wilde inruilen. Om een voertuig direct ter plaatse te taxeren, is er een standaard methode ontwikkeld. Die methode van dagwaarde bepalen door een autohandelaar leggen we je hier stap voor stap uit en kan je zelf toepassen.

dagwaarde-van-deze-bmw-1-serie

Begin met het noteren van de volgende gegevens:

 • Kenteken (72-KZS-7)
 • Bouwjaar (2010)
 • Kilometerstand (172.688)
 • Uitvoering (uitvoering bepalen)
 • (Extra) opties
 • Algehele staat auto (checklist)

Vergelijken dagwaarde op Gaspedaal.nl STAP 1

Op Gaspedaal.nl kan een autohandelaar of particuliere verkoper zelf geen voertuigen plaatsen. De website haalt de informatie van andere autoverkoopsites. Dit zorgt ervoor dat Gaspedaal een overzicht toont van meerdere sites, waardoor het een hele goede bron van informatie is om waardes te vergelijken.

Screenshot-website-homepage-gaspedaal_zelf_dagwaarde_auto_berekenen
[afb. Website]

Door te zoeken in het grootste aanbod van occasions kan je heel goed vergelijken wat vandaag de dag een conforme marktprijs is voor een auto.

Zoeken naar vergelijkbare auto’s doen je door een marge in te stellen op het bouwjaar en de kilometers. Voor het bouwjaar pakken we 1 jaar ouder en voor de gereden kilometers voegen we 20.000 tot 30.000 kilometers bij.

 • Bouwjaar (2010) – Zoeken op 2009
 • Kilometerstand (172.688) – Zoeken op 200.000

Extra tip: wanneer in het bouwjaar of het jaar ervoor een auto een facelift of model-upgrade heeft gekregen, is het belangrijk die te kunnen onderscheiden. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op Wikipedia.

Screenshot_Wikipedia_model_overzicht_bmw-1-serie
[afb. Wiki]

Hier zie je een overlap van 2011 tot 2013 waarin beide modellen werden verkocht. Tevens zie je foto’s met kenmerken waarmee de je het model kan onderscheiden. Bijvoorbeeld koplampen, achterlichten of de gril. Vergelijk altijd alleen hetzelfde model om de dagwaarde auto te berekenen.

De zoekvelden van Gaspedaal zijn, voor onze voorbeeld auto, als volgt ingevuld:

 • Merk: BMW
 • Model: 1-serie
 • Bouwjaar Min.: 2009
 • Prijs: Niet invullen
 • Brandstof: Benzine
 • Km stand Max.: 200.000
 • Transmissie: Handgeschakeld
 • Carrosserie: Hatchback

Druk op zoeken om de resultaten te zien. Pas rechts bovenaan de sortering aan, Sorteer op Prijs laag naar hoog. Nu is het zaak te scrollen naar de eerste goede vergelijking.

gaspedaal verkeerd voorbeeld 3 deurs bmw
[afb. BMW 3-deurs]

Let op: dat de vergelijking wel opgaat, de afbeelding hierboven laat bijvoorbeeld een 3-deurs zien. Die zijn vaak minder waard. Dat is geen goed vergelijkingsmateriaal als jouw auto geen 3-deurs is.

Het zal niet vaak voorkomen dat er meerdere exact dezelfde wagens te koop staan. Probeer daarom zoveel mogelijk in de buurt te komen. Kijk ook vooral goed naar opties als airco en navigatie.

Screenshot_vergelijken_bmw_autos_voor_waarde_bepaling
[afb. BMW vergelijken]

Een auto die een jaar ouder is met behoorlijk minder kilometers op de teller noemen we vergelijkbaar. Ditzelfde kan je andersom toepassen, een auto die een jaar jonger is en een hogere kilometerstand heeft is ook vergelijkbaar.

verschillende_vergelijken_bmw_autos_voor_waarde_bepaling
[afb. BMW vergelijken 2]

Gezien de concurrentie op Gaspedaal en de informatie die we nu hebben gezien, zou ik de verkoopwaarde van deze auto zetten op een € 7.750 of € 7.500. Zeker nu we zien at de andere grijze BMW, toch heel wat minder kilometers heeft gereden.

Particuliere verkoopwaarde

Bij autoverkoop zijn er vier verschillende prijsniveaus. Dat wil zeggen dat de verkoopprijs van dezelfde auto verschilt per situatie. Van hoog naar laag zijn dit de vier verschillende verkoopmogelijkheden:

 • Merkdealer
 • BOVAG bedrijf
 • Handelaar
 • Particulier

Wanneer je zelf de BMW uit dit voorbeeld op Marktplaats of Autoscout24 wilt verkopen, zal de prijs niet overeenkomen met de € 7.500 verkoopwaarde. Kopen bij een particulier neemt voor de koper nou eenmaal meer risico met zich mee. Dat is terug te zien aan de prijs die lager uit pakt.

Inruilwaarde bij auto kopen

Bij het inruilen van de auto neem je de verkoopwaarde als uitgangspositie. De verkoopwaarde is het bedrag dat het autobedrijf kan vragen. De inkoopprijs zal dus lager liggen wil het bedrijf marge hebben.

Normaal gezien is de marge van een autobedrijf minimaal € 1.000,-. Wanneer ik de BMW zou inruilen en de verkoper vraagt me “wat wil je ervoor hebben…?”. Dan zou ik vragen om € 7.000,- en zo de onderhandeling vanuit een stevige positie te beginnen.

Kentekencheck EXTRA OPTIE

Een extra stap is een kenteken controle. Dit doe je om de voertuiggegevens te controleren. Is het jouw eigen auto? Dan weet je waarschijnlijk alles al en kan je dit zonder zorgen overslaan.

Wil je wel eerst een ketekenencontrole doen? Voer de letters en cijfers van het kenteken in. Zo kom je erachter welke gegevens er van de auto zijn. Hier zie je bijvoorbeeld tot wanneer de APK geldig is, eventuele schade historie of WOK status (Wachten Op Keuren – een tijdelijke status na een schade).

Tegen betaling is het ook mogelijk om op kentekencheck.nl een uitgebreider rapport op te vragen. Hierin staat onder andere de volledige schadehistorie en complete optielijst.


Alternatieve optie: Waarde bepalen koerslijst ANWB

anwb logo png

Een waarde bepalen via de koerslijst van de ANWB of BOVAG is heel erg eenvoudig. Wat je nodig hebt is je kenteken, kilometerstand en eventueel de uitvoering of opties. Voor dit artikel hebben we een BMW 1-serie, 118i Business Line gevonden, bij een BOVAG Autohuis in Nederland.

dagwaarde_auto_via_anwb_koerslijst_kenteken_kilometers_invullen

Kenteken invullen

Deze BMW 1 serie gaan we nu opzoeken via de koerslijst van de ANWB. Vul hier eerst het kenteken en de huidige kilometerstand in.

ANWB koersslijst_uitvoering_kiezen

Uitvoering selecteren

Bij de ANWB koerslijst kan je de uitvoering van de auto kiezen. In ons voorbeeld betreft het een ‘Business Line’. Je ziet ook ‘Executive’ en ‘High Executive’ als suggestie.

Het kiezen van de juiste uitvoering is niet altijd eenvoudig. Een uitvoering is een standaard of extra pakket aan opties vanaf de dealer. Dit staat zelden op het kenteken van de auto. Ben je de eerste eigenaar of in het bezit van de oorspronkelijke factuur zal je vast weten om welke uitvoering het gaat.

Weet je de juiste uitvoering niet? Kies dan zorgvuldig alle opties bij de volgende stap. Een uitvoering als ‘High Executive’ is over het algemeen meer waard dan bijvoorbeeld een standaard of ‘Business Line’.

extra_opties_selecteren

Extra opties kiezen

Bij een nieuwe auto kopen kan je kiezen voor extra opties. Naast de gekozen uitvoering is de auto dan verder ‘aangekleed’. Deze extra opties hebben een invloed op de aanschafprijs en daarmee ook op de dagwaarde auto.

Kies daarom zorgvuldig de juiste opties om de waarde van de auto door de ANWB koerslijst te laten bepalen.

resultaat_ANWB_koerslijst_waarde_bepalen

ANWB Koerslijst resultaat

De koerslijst van de ANWB komt nu met het resultaat. Er worden meerdere bedragen genoemd die horen bij verschillende situaties:

 • Kopen bij een BOVAG bedrijf met garantie
 • Kopen bij een Merkdealer met garantie
 • Inruilen bij een autobedrijf
 • Verkoop tussen particulieren
 • Meeneemprijs
 • Veilingprijs
 • Dagwaarde vervanging total loss

In ons voorbeeld met de BMW 1 Serie – 118i Business Line, met een kilometerstand van 172.688, komt de ANWB-koerslijst met een adviesverkoopprijs van € 6.700 voor een erkend BOVAG bedrijf.Wat deze taxatie betreft lijkt er dus een behoorlijk verschil tussen de werkelijkheid en de ANWB koerslijst.


Extra kosten door garantie

Het BOVAG bedrijf dat nu de BMW te koop heeft staan vraagt € 7.950. Daar komt nog een aanzienlijk bedrag bij voor de garantie.

De beschikbare afleverpakketten zijn (prijzen incl. BTW):

1] € 295,= (inclusief bij verkoopprijzen)

12 of 24 maanden APK, reiniging ex- en interieur, vloeistoffen en banden controle

2] € 495,=

Als Pakket 1], uitgebreid met 15 liter brandstof en 3 maanden BOVAG Garantie.

3] € 795,=

Als pakket 2], uitgebreid met een onderhoudsbeurt en 6 i.p.v. 3 maanden BOVAG Garantie


BOVAG inruilwaarde berekenen

Op de website van de BOVAG is er een mogelijkheid om een inruilwaarde te berekenen. Volgens eigen zeggen is; ´viaBOVAG.nl dé betrouwbare website voor alles op wielen.´

De inruilwaarde is het bedrag dat je af kunt trekken van de aanschafprijs wanneer je een nieuwe en duurdere auto koopt. “De inruilwaarde is een indicatieve berekening en hier kunnen geen rechten aan ontleend worden”, vermeld BOVAG erbij op de website.

dagwaarde_auto_mbv_viabovag_kenteken_km-stand_invullen

Kenteken invullen

Om de inruilwaarde te berekenen gebruiken we hetzelfde voorbeeld, onze BMW 1 Serie uit 2010. Op de website viaBOVAG.nl geven we het kenteken en de kilometerstand op.

Optioneel vraagt BOVAG je te kiezen uit vier verschillende mogelijkheden. Wanneer ben je van plan je auto in te ruilen?

 1. Binnenkort
 2. Binnen 30 dagen
 3. Binnen 3 maanden
 4. Ik ben niet van plan mijn auto in te ruilen

Blijkbaar kan de calculator van BOVAG in de waarde van een auto in de toekomst voorspellen 😉

Daarbij ben ik heel erg benieuwd welke invloed die laatste optie heeft op de waarde. Voor nu kiezen we de eerste optie, binnenkort.

bovag_inruiwaarde_schatting

Geschatte inruilwaarde

Alsjeblieft, dit is de geschatte inruilwaarde van de BMW 1-Serie (E87): € 5.936.

De BOVAG vervolgd de schatting met het benadrukken hiervan:

De inruilwaarde is een schatting. De daadwerkelijke waarde kan hiervan afwijken, omdat er in deze indicatieve waarde berekening geen rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld de staat van de auto.

ViaBOVAG.nl

Ten opzichte van de € 4.500 die de ANWB-koerslijst als inruilwaarde heeft berekend is bedrag van bijna € 6.000 een stuk hoger.

De kleine letters van viaBOVAG

 1. De inruilwaarde wordt berekend door de onafhankelijke instantie RDC. viaBOVAG.nl is niet betrokken bij de berekening;
 2. RDC berekent de inruilwaarde op basis van software en algoritmes;
 3. De inruilwaarde is een vrijblijvende, indicatieve waarde en hier kunnen geen rechten aan ontleend worden;
 4. De daadwerkelijke inruilwaarde hangt af van de staat van het voertuig en eventuele onderhandelingen;
 5. De getoonde inruilwaarde is geen adviesprijs. Je kunt de inruilwaarde ook niet als zodanig interpreteren.

Een gratis en vrijblijvend bod op je auto

Nu je weet wat je auto waard is kan je ook een gratis bod opvragen bij een van deze online verkoop bedrijven. Sterker nog, vraag een bod van alle drie! Zo kan je de biedingen met elkaar vergelijken. Het is gratis en vrijblijvend, je zit dus helemaal nergens aan vast.

Wijkopenautos-logo

+20 Vestigingen

Online Taxatie

100% Gratis

OSW logo

Klanten geven 9.3

Ophaal Service

100% Gratis

inwilvanmijnautoaf-logo

Zeer Betrouwbaar

4.7/5 Trustpilot

100% Gratis

Autovendi logo

Klanten geven 9.2

Bod Garantie

100% Gratis

Auto taxatie rapport dagwaarde


Er worden in Nederland ook veel auto’s getaxeerd door erkende taxateurs. Dit gebeurd veel met import auto’s waarvoor BPM verschuldigd is of klassiekers.

Bij een import auto kan een rapport van de daadwerkelijke dagwaarde bijdragen aan een lager BPM bedrag. Voor een klassieker is vaak de verzekering de reden van taxatie.

Conclusie dagwaarde van je auto berekenen

Nu we de ANWB, de BOVAG en onze eigen taxatie hebben is het tijd deze te vergelijken. Welke conclusie is er te maken op basis van de bedragen uit ons specifieke voorbeeld met de BMW 1-serie.

InruilwaardeVerkoopprijs
ANWB€6,700.00
BOVAG€5,963.00
Eigen Taxatie€7,000.00€7,500.00
Werkelijkheid€7,950.00

Zowel de ANWB als BOVAG zitten relatief laag met hun waardebepaling. Wij raden het af om deze bedragen blind te volgen.

Ga op zoek naar vergelijkbare auto’s op Gaspedaal.nl om zo zelf de dagwaarde van je auto te berekenen.

Meest gestelde vragen

Wat is mijn auto waard?

Je auto is waard wat de hoogste bieder ervoor wil betalen. Je kunt je auto zelf verkopen via Marktplaats of een vrijblijvend bod krijgen van bekende partijen als Autovendi.nl of Ikwilvanmijnautoaf.nl.

Waar krijg ik het hoogste bod voor mijn auto?

Wij raden aan om meerdere biedingen op te vragen bij verschillende partijen. Misschien is dat iets meer werk maar uiteindelijk levert dat wel meer op. Vraag op zijn minst drie verschillende biedingen aan bij verschillende bedrijven:

Wijkopenautos.nl

Autovendi.nl

Ikwilvanmijnautoaf.nl

Wat is mijn auto waard particulier?

Wanneer je een auto verkoopt aan een particulier is deze vaak meer waard. De particuliere koper is de eindgebruiker van het product. Er zit geen marge tussen zoals bij een handelaar die de auto weer doorverkoopt.

Verkoop je een auto als particulier aan een particulier kan je minder vragen dan een bedrijf. Dit komt vooral door het gebrek aan garantie mogelijkheden. Bereken zelf de waarde van je auto met het stappenplan op deze pagina.

Waar vind ik de dagwaarde van mijn auto?

De dagwaarde van je auto kan je op verschillende manieren vinden. Het beste resultaat krijg je wanneer je meerdere opties combineert en vergelijkt:
– Vergelijk prijzen op Gaspedaal.nl
– Vraag een Taxatie aan bij een auto koop bedrijf 
– Probeer de ANWB en BOVAG koerslijst

Hoe betrouwbaar is de ANWB Koerslijst?

De ANWB koerslijst is betrouwbaar. Het systeem berekend de waarde aan de hand van een algoritme dat een betrouwbaar resultaat geeft. Omdat de dagwaarde heel erg kan fluctueren en afhankelijk is van de markt, raden we aan om de uitkomst van de koerslijst altijd te vergelijken.

Wat is mijn auto waard ouder dan 15 jaar?

Wat je auto waard is na 15 jaar hangt af van verschillende factoren. Wat was de nieuwprijs, welke (extra) opties heeft het voertuig, wat is de staat van de auto en hoe populair is het model. Zoek een vergelijkbaar model op Gaspedaal.nl of vraag een vrijblijvende taxatie aan.