Hoeveel is mijn auto waard

Als je jezelf afvraagt “Hoeveel is mijn auto waard?”, moet je weten dat het antwoord afhangt van verschillende factoren en aan wie je deze vraag stelt. Stel je deze vraag aan een autohandelaar, dan zal het gesprek waarschijnlijk zo verlopen:

Jij: “Hoeveel is mijn auto waard?”

Autohandelaar: “Welke prijs had je in gedachten?”

Om maar aan te geven dat de waarde van jouw auto niet altijd direct duidelijk is. Er zijn verschillende redenen waarom je de waarde van jouw auto wilt weten. Misschien is jouw auto ’total loss’ verklaard en moet je met de verzekering onderhandelen, of je wilt de BPM berekenen bij het importeren van een auto. Elke situatie vereist een eigen benadering om de waarde te bepalen.

Hoeveel is mijn auto waard? Man achter het stuur met stapel briefjes van 100 euro

In dit artikel ontdek je de verschillende redenen om de waarde van je auto te bepalen. Voor elke reden leg ik uit welke methode het beste is om de exacte waarde van jouw auto te achterhalen. Zo vind je een duidelijk en nauwkeurig antwoord op jouw vraag: “Hoeveel is mijn auto waard?”

Voor iedere situatie een antwoord op “Hoeveel is mijn auto waard?”


Als (voormalig) autohandelaar is het taxeren van auto’s een soort tweede natuur. De hele dag ben je bezig om in je hoofd de waarde van een bepaald type of model te bepalen. 

Ik heb zelf jarenlang auto’s gekocht, verkocht, ingeruild, geïmporteerd en geëxporteerd. In ieder van deze situaties wegen andere factoren en is er een andere methode om te bepalen hoeveel een auto waard is. 

Aan de hand van twee voorbeelden zal ik duidelijk maken wat hiermee bedoeld wordt.

Voorbeeld 1. Waarde van een auto bij inruilen

Wanneer iemand bij mij een andere auto komt kopen is er in bijna 3 kwart van de gevallen sprake van een inruilvoertuig. Voor het bepalen van de waarde hou ik als handelaar rekening met verschillende factoren:

 • Handelswaarde volgens internet (vergelijkbare uitvoering en kilometers)
 • Marge op de te verkopen bolide
 • Hoe lang staat de te verkopen bolide al in de voorraad?

Het kan dus best zo zijn dat ik de auto voor meer geld (op papier) inruil tegenover wat ik daadwerkelijk vind dat het voertuig waard is. Uiteindelijk gaat het als handelaar om geld verdienen en wat er onder de streep van de totale deal komt te staan. De waarde is in die context relatief te noemen.

Voorbeeld 2. Waarde van een import auto

Wanneer je in Nederland een auto invoert moet je aangifte doen van de Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM). (Bron: RDW)

Gaat het om een gebruikt motorrijtuig? Dan mag je een korting op de bruto bpm toepassen met:

 1. een koerslijst of,
 2. een taxatierapport (alleen voor motorrijtuigen met meer dan normale gebruiksschade, en voor motorrijtuigen die niet in een koerslijst voorkomen) of,
 3. de forfaitaire tabel

Je mag de voordeligste afschrijvingsmethode kiezen. (Bron: belastingdienst)

Hier zie je dat deze 3 methoden van waardebepaling mogelijk 3x een andere uitkomst hebben. De belastingdienst wijst erop dat je de voordeligste methode mag toepassen.

Welke methode van waarde bepalen moet ik gebruiken?

Nu je hebt ontdekt dat de waarde van je auto afhangt van de specifieke situatie en de gekozen methode, ben je vast benieuwd naar welke methode het beste bij jouw situatie past, nietwaar? 

Kijk eerst mee naar de verschillende opties:

Hoeveel is mijn auto waard methodes:

MethodeGoed voorPlatform
1Zelf de waarde bepalenverkoop, inruilenGaspedaal.nl
2Koerslijstimporteren, verkoop, inruilenANWB, Bovag, Autoweek
3Taxatierapportimporteren, (speciale) verzekeringwaardetaxaties.nl/
4Forfaitaire tabelimporterenRDW
5Online taxatieverkoop, inruilenKentekencheck.nl
6Online Verkoop BedrijvenverkoopIkwilvanmijnautoaf.nl, Wijkopenautos.nl, OSW.nl, Autovendi.nl
7Zakelijk taxeren softwareimporteren, verkoop, inruilenautotelex

Methode 1: Zelf de waarde bepalen 

 • Goed voor: verkoop en inruilen
 • Platform: Gaspedaal.nl

De eerste methode is naar mijn mening de meest betrouwbare, actuele en eenvoudige. Het enige gevaar bij het zelf bepalen van de waarde is dat je jezelf voor de gek houdt. Door zorgvuldig te vergelijken op Gaspedaal.nl, waar soortgelijke auto’s te koop staan, kun je heel goed inschatten wat jouw auto vandaag de dag waard is voor de verkoop. Ik heb een uitgebreid stappenplan voor het bepalen van de dagwaarde van een auto gemaakt , waarin je stap voor stap uitleg krijgt met voorbeelden over hoe dit in zijn werk gaat.

Screenshot-website-homepage-gaspedaal

Methode 2: Koerslijst gebruiken 

 • Goed voor: importeren, verkoop en inruilen
 • Platform: ANWB.nl, BOVAG.nl of Autoweek.nl

Er zijn talloze websites waar een online koerslijst te vinden is. Die van de ANWB en de BOVAG zijn de bekendste in Nederland. Maar ook de website van Autoweek heeft een dergelijke tool. In mijn ogen is deze methode minder accuraat voor het bepalen van een verkoopprijs. Er wordt geen rekening gehouden met de actuele vraag en aanbod. 

resultaat_hoeveel is mijn auto waard via anwb koerslijst

Methode 3: Taxatierapport

 • Goed voor: importeren, (speciale) verzekering, classics verkoop
 • Platform: bijvoorbeeld waardetaxaties.nl

In sommige speciale gevallen is het haast onmogelijk zelf de waarde te bepalen. Op zo’n moment kun je de hulp inroepen van een specialist, een auto-taxateur. Dit is iemand die gespecialiseerd is in het beoordelen en evalueren van de waarde van voertuigen. 

De uitkomst van de taxatie komt vast te liggen in een taxatierapport. Omdat dit een officiële taxatie is, is bijvoorbeeld een verzekeraar verplicht om deze waarde te hanteren voor een nieuwe verzekering. 

Ook bij het importeren van een schadeauto zorgt een taxatierapport ervoor dat het BPM bedrag lager zal zijn dan met een koerslijst.

Methode 4: Forfaitaire tabel

 • Goed voor: importeren
 • Platform: RDW

De “afschrijving met forfaitaire tabel” is een methode om de bpm te berekenen. Je bepaalt eerst hoe lang het voertuig al in gebruik is. Met de forfaitaire tabel vind je het afschrijvingspercentage, gebaseerd op de gebruikstijd. 

Dit percentage pas je toe op de bruto bpm om te berekenen hoeveel bpm je nog moet betalen. Hoe deze berekening precies werkt kan je hier vinden. 

Methode 5: Online taxatie

 • Goed voor: verkopen, inruilen
 • Platform: Kentekencheck.nl

Het kentekencheck-rapport biedt een uitgebreid waarderapport, met belangrijke informatie zoals aankoopadviesprijs, inruil- en handelswaarde. 

Naast het waarderapport bevat het ook gegevens over de algemene staat van het voertuig, prestaties, onderhoudskosten, APK-status, motor- en milieukenmerken, bandenmaten, wegenbelasting, schadehistorie, en meer. 

Benieuwd naar een specifiek kenteken? Doe zelf een kentekencheck!

Methode 6: Online Verkoop Bedrijven

 • Goed voor: verkopen
 • Platform: Wijkopenautos.nl, IkWilVanMijnAutoAf.nl, Autovendi.nl, OSW.nl

Tegenwoordig bieden veel bedrijven online taxaties aan via hun verkoopplatforms. Hun verdienmodel is gebaseerd op de verkoop van jouw auto aan een netwerk van autobedrijven. Houd hierbij in gedachten dat er een kleine kanttekening is bij de taxatie. Wanneer je deze bedrijven vraagt “Hoeveel is mijn auto waard?”, krijg je vaak eerst de vraag “Wat wil je ervoor hebben?” terug.

Als je geïnteresseerd bent in de hoogste bieding, kun je je auto aanmelden. Maar het is verstandig om eerst zelf de waarde van je auto te bepalen en een vraagprijs te hanteren die aanzienlijk hoger is. Vervolgens ontvang je vrijblijvende biedingen, waardoor je een beter beeld krijgt van wat je realistisch voor je auto kunt krijgen.

Wijkopenautos-logo

+20 Vestigingen

Online Taxatie

100% Gratis

OSW logo

Klanten geven 9.3

Ophaal Service

100% Gratis

inwilvanmijnautoaf-logo

Zeer Betrouwbaar

4.7/5 Trustpilot

100% Gratis

Autovendi logo

Klanten geven 9.2

Bod Garantie

100% Gratis

Methode 7: Zakelijk taxeren software

 • Goed voor: importeren, inruilen, verkopen
 • Platform: Bijvoorbeeld Autotelex

AutotelexPRO biedt een actueel en compleet taxatiepakket voor zakelijke auto taxaties, ideaal voor import en export van voertuigen. Het bevat betrouwbare voertuiginformatie voor een duidelijk overzicht van occasionprijzen en maakt gestructureerd occasionbeleid met volledige in- en verkoopmonitoring mogelijk. De waardebepalingen zijn erkend door de Belastingdienst voor personenauto’s, motoren en bedrijfswagens.

Conclusie: hoeveel is mijn auto waard


Het bepalen van “Hoeveel is mijn auto waard?” hangt af van verschillende factoren en methodes, aangepast aan jouw specifieke situatie. Of het nu gaat om inruilen, verkopen, importeren, of voor verzekeringen, er zijn diverse betrouwbare methoden beschikbaar. 

Auto Verkopen belgie

Van het zelf bepalen van de waarde op platforms zoals Gaspedaal.nl, het gebruiken van koerslijsten of taxatierapporten, tot het toepassen van de forfaitaire tabel voor bpm-berekening, en het inzetten van online taxaties en taxatiesoftware zoals AutotelexPRO. 

Elke methode biedt zijn eigen voordelen en wordt gekozen op basis van de specifieke eisen van jouw situatie. Het is cruciaal om de juiste methode te kiezen die past bij jouw behoeften en de exacte waarde van jouw auto te achterhalen, zodat je een goed geïnformeerde beslissing kunt nemen over jouw voertuig.