Velgen reinigen – Maak de velgen van je auto schoon

De velgen van je auto reinigen is een lastige klus. Maar wanneer het goed gebeurd is het ook gelijk een enorme verbetering. Mooie en schone aluminium wielen laten de auto er als nieuw uit zien. Wil jij ook blinkende velgen? We hebben een paar simpele tips voor je op een rij gezet waardoor jouw velgen er snel weer als nieuw uitzien.

Hoe krijg je schone velgen


Het belangrijkste recept voor schone velgen is een krachtige velgenreiniger en een kwast of borstel. Spuit eerst alle vier de wielen in met reinigingsmiddel. Neem vervolgens de tijd om wiel voor wiel het middel met de borstel of kwast te activeren. 

velgenreiniger-activeren-met-een-borstel
Activeer de velgenreiniger met een borstel

De belangrijkste tip: activeer de velgenreiniger!

Door met een natte borstel of kwast het zojuist aangebracht middel over de velg te verspreiden activeer je de werking. Hierdoor kan het goed inwerken op de aangekoekte en hardnekkige remstof.

Nadat je alle vier de wielen met je natte kwast hebt gedaan komt er pas een hogedrukreiniger aan te pas. Spuit de velgen vanuit alle richtingen goed schoon. 

Herhaal deze stappen net zo vaak als nodig is. Vooral de voorwielen hebben vaak te maken met vuil dat vrijkomt bij het remmen. Deze troep blijft plakken op de velg en is vaak lastig te verwijderen.

velg-reinigen-in-ettapes
Afspuiten en herhalen

Velgen grondig reinigen

Ken je dat, heb je net de velgen van je auto gedaan, ga je een stukje rijden, stap je uit… Ja hoor! Stukje vergeten. Super irritant, als dat jou overkomt.

velg-reinigen-close-up
Controleer de velg uit een andere hoek

Nog een tip: verplaats de auto 20 centimeter om geen plekken over te slaan

Om te voorkomen dat je na een stuk rijden bij het parkeren ontdekt dat je een stukje hebt overgeslagen, verplaats je de auto. Wanneer je denk helemaal klaar te zijn met je velgen wassen is er vaak nog een stukje vergeten. Dat komt door de hoek waarin je tegenover de velg aan het werk bent. Rij een klein beetje de auto van zijn plek. Hierdoor zie je net wat meer dan daarvoor.

velg-van-lancia-helemaal-schoon
Bling bling!

Het wiel verwijderen met velgen reinigen


Heb je wat meer tijd en ben handig genoeg haal dan de wielen van de auto. Het klinkt als een simpele oplossing maar toch zijn er maar weinig mensen die het toepassen. Verwijder de aluminium velg van de naaf om deze nog beter schoon te maken. Zeker wanneer je de auto wilt verkopen is dit een aanrader.

Natuurlijk zit veruit het meeste vuil aan de binnenkant van het wiel. Dat is immers waar de remstof het meest voorkomt. Haal je het volledige wiel van de auto kan je veel beter de binnenkant aanpakken.

Let hierbij wel op een aantal belangrijke tips:

  • Pas op dat de velg niet beschadigd wanneer je deze op een stenen of betonnen vloer legt. Gebruik een rubber mat of oude automatjes.
  • Monteer altijd de wielen terug op dezelfde naaf. Het is slim om de wielen één voor één te reinigen. Haal je toch alle vier de wielen er tegelijkertijd af? Markeer dan op welke positie de velg hoort. Bijvoorbeeld rechts voor (RV) of links achter (LA). Pas op, was niet de markering eraf!

Bij het monteren van de wielen:

  • Kruislings vastdraaien
  • Gebruik een momentsleutel
  • Controleer na 50 kilometer de wielmoeren

Wanneer je twijfelt of je handig genoeg bent, dan ben je het waarschijnlijk niet. Ga dan niet de wielen verwijderen en voorkom de risico’s op ongelukken. Als je op de snelweg wordt ingehaald door een wiel dat van jouw auto blijkt te zijn, heb je een groot probleem.