12 Foto’s om sneller je auto online te verkopen

Een goede foto van je auto is essentieel wanneer je het voertuig online wil verkopen. Maar hoe maak je de perfecte foto en wat kan je beter niet doen? Lees verder als je wilt weten met welke foto’s jij je auto sneller kan verkopen.

Hoe je de beste foto van je auto maakt


Wanneer jij de beste foto wilt maken van jouw auto zijn er een aantal belangrijke tips om rekening mee te houden. Zonder je gelijk een cursus fotografie te laten volgen kan ook jij scoren met de plaatjes van je voertuig.

Mensen blij achter een laptop

Het doel van de foto’s is je auto online verkopen. Het beeld dat een potentiële koper ziet zal moeten overtuigd en aantrekkelijk moeten zijn.

Waar jij op moet letten bij het maken van foto’s

  • Gebruik een goede camera, de meeste nieuwe mobiele telefoons hebben echt een top camera. Controleer wel de instellingen want een selfie of profielfoto is vaak prioriteit bij een mobieltje. Heb je een goede spiegelreflex- of systeemcamera is dat nog beter.

  • Hou rekening met het licht. Foto’s van een auto maak je niet in het donker. Kies een moment overdag en het liefst een mooie heldere dag. Zonder professionele verlichting is binnen foto’s maken meestal geen goed idee. 

  • Kijk goed naar de omgeving. Het gaat om de auto, voorkom daarom dat er afleiding is. Kies voor een rustige achtergrond zoals een hoge muur of garagedeur. Kijk ook hoe de schaduw valt. Dit kan jouw foto flink verstoren. 
auto-met-juiste-en-verkeerd-camera-hoek-voorbeeld
  • Let op de hoek van de camera, ook wel ‘angle’. Bij de beste foto’s is de camera in het midden van object. Bij een auto kan je knielen of een stoel gebruiken. Foto’s vanuit een hoek geven een ongewenst effect.

12 fotos voor het online verkopen van je auto


Bij Thissen Auto’s kwamen klanten uit heel Nederland af op het online aanbod van occassions. Deze klanten kwamen vooral af op de foto’s op internet.

Om de beste foto’s te maken is er hulp ingeschakeld. Dankzij ervaren autohandelaren en professionele fotografen zijn dit 12 voorbeelden van autoverkoop foto’s.

Foto voor auto online verkopen voorbeeld 1 voorkant

Voorkant schuine auto 

Plaat de auto met de kont ongeveer een meter van de achtergrond. Probeer een hoek van ongeveer 45 graden ten opzichte van de achterwand te gebruiken.

Ga nu met je camera ter hoogte van het voorwiel staan. Neem de foto vanaf heuphoogte.

Neem voldoende afstand en zoom dan in om te voorkomen dat de auto opgeblazen lijkt. 

Let op: Draai het voorwiel iets naar binnen zodat de velg goed te zien is en doe alle ramen dicht.


Foto voor auto online verkopen voorbeeld 2 zijkant

Bestuurderskant zijaanzicht auto

Plaats de auto met de bijrijderskant voor de achtergrond zodat de volledige bestudersflank zichtbaar is. 

Ga op ongeveer 4 meter van de auto op een stoel zitten of kniel op de vloer. Ter hoogte van de deurklink van de bestuurdersdeur. 

Richt de camera op het midden van de auto net onder de raamopeningen.

Let op: Zet de wielen recht en doe alle ramen dicht.


Foto voor auto online verkopen voorbeeld 3 schuinachter

Achterkant schuine auto bestuurder

Positioneer de auto in een hoek van 45 graden. Richt de neus van de auto op de achtergrond.

Ga op de stoel zitten of kniel op 3 a 4 meter van de auto ter hoogte van het achterwiel. Richt de camera net boven het achterwiel. 

Draai het voorwiel iets naar binnen zodat de velg goed te zien is.


Foto voor auto online verkopen voorbeeld 4 kofferbak

Achterzijde en kofferbak

Rij de auto met de neus richting de achtergrond. Zet de kofferbak of achterklep open. Zorg dat de bovenzijde klep en onderkant bumper op de foto staan.

Hou de wielen recht en leg verder geen spullen in de kofferbak. Eventueel kan je wel de  EHBO trommel of gevarendriehoek laten liggen.

Hoe hoog je de camera houdt hangt af van het type auto. Probeer hiervoor ongeveer het midden aan te houden van de bovenkant klep en de bumper van de auto.


Foto voor auto online verkopen voorbeeld 5 schuinachter bijrijder

Schuin achter bijrijder

Voor deze foto staat de voorbumper neus richting de achtergrond. Zet de auto opnieuw in een hoek van 45 graden op ongeveer een 1 meter afstand.

Ga op de stoel zitten op 3 a 4 meter van de auto ter hoogte van het achterwiel. Richt de camera net boven het achterwiel.

Draai het voorwiel iets naar binnen zodat de velg goed te zien is.


Foto voor auto online verkopen voorbeeld 6 zijkant bijrijder

Bijrijderskant zijaanzicht

Rij de auto deze keer met de bestuurderszijde aan de achterkant kant. Zet de wielen recht.

Ga op ongeveer 4 meter van de auto op een stoel zitten. Ter hoogte van het midden van de auto de deurklink van de bestuurdersdeur. 

Richt de camera op het midden van de auto net onder de raamopeningen.
Tip: Maak ook de interieurfoto’s met de auto in deze positie.


Foto voor auto online verkopen voorbeeld 7 voorkant bijrijder

Vooraanzicht schuin bijrijderskant

Positioneer de auto in een hoek van 45 graden. De achterkant aan de bestuurderszijde staat het dichts bij de achtergrond. Draai het voorwiel iets naar binnen zodat de velg goed te zien is.

Neem weer plaats op je stoel ter hoogte van het voorwiel. Afstand is ongeveer 3 meter van de auto. Richt de camera iets boven het voorwiel voor deze foto.


Foto voor auto online verkopen voorbeeld 8 velg

Velg van het voorwiel

Zet de auto parallel aan de achtergrond met de wielen recht. Ga nu zelf op de grond zitten en hou de camera recht tegenover het midden van de velg of het wiel. Zorg ervoor dat de velg gereinigd is.

Neem een ruime foto zodat goed te zien is hoe het wiel in de wielkast valt. Neem de koplamp mee in de foto.

Let op: Wanneer een auto een tijdje heeft stilgestaan roesten de remschijven. Even een rondje rijden en een paar keer remmen laten de schijven weer blinken als nieuw.


Foto voor auto online verkopen voorbeeld 10 dashboard

Bestuurder aanzicht dashboard

Zet de bestuurders stoel zo ver als mogelijk naar achter. Neem dan zelf plaats op de achterbank. 

Hou de camera iets links van het midden en richt op het stuurwiel. Zorg dat het stuur mooi recht staat. Controleer ook of de ventilatieroosters en eventuele knoppen mooi recht staan. 

Let bij deze foto extra op de lichtinval en het uitzicht door de voorruit.


Foto voor auto online verkopen voorbeeld 9 dashboard schuin vanaf bijrijder

Interieur van veraf

De auto staat hetzelfde als bij de foto van de achterzijde schuin. Zet de bijrijdersdeur open. Plaatst dan de lens van de camera in de linkerbovenhoek van de deuropening. 

Probeer het volledige dashboard vast te leggen. Let er weer op dat het stuur, alle roostertjes en knoppen recht staan.

Neem voldoende afstand en zoom dan in om te voorkomen dat de auto opgeblazen lijkt. 

Let op: Draai het voorwiel iets naar binnen zodat de velg goed te zien is en doe alle ramen dicht.


Foto voor auto online verkopen voorbeeld 11 achterbank

Foto van de achterbank

Met deze foto toon je de binnenkant van de auto voor passagiers op de achterbank. Zet de voorstoelen netjes rechtop en niet te ver naar achter.

Sta met de camera in het midden van de opening. Probeer een goed compleet beeld te vormen van het interieur.


Foto voor auto online verkopen voorbeeld 12 boekjes

Boekjes en sleutels

Leg het boekje open op de pagina met meest recente onderhoudsstempels. Leg ook de autosleutels erbij. Ga met de camera recht boven de boekjes hangen. 

Let op: Kijk goed uit voor de schaduw en zet je schoenen niet op de foto.

Foto’s van je auto op een verkoop site plaatsen


Nu je fotoshoot klaar is wil je de plaatjes graag gebruiken om de auto online te verkopen. Wil je de auto zelf verkopen dan kan je Marktplaats of Autoscout24 gebruiken.

Het uploaden van afbeeldingen op autoverkoop websites is heel eenvoudig. Met een druk op de knop plaats je jouw foto’s online. Maak een account bij Marktplaats, kies voor auto’s en geef je kenteken op.

fotos-uploaden-op-marktplaats

Marktplaats adviseert om minimaal vier foto’s te gebruiken. Het maximale aantal is 24 verschillende afbeeldingen. De 12 top foto’s kan je in een keer uploaden door de plus te selecteren.

Wanneer nodig is het verplaatsen van de volgorde ook nog een mogelijkheid. Hiervoor is een ‘drag and drop’ funtie beschikbaar.

Sneller je auto online verkopen


Nadat je jouw foto’s hebt gemaakt en op een verkoopsite hebt gezet is het wachten op de eerste geintresseerde. De emails en telefoontjes van mogelijke kopers komen hopelijk snel binnen. Zeker als je goed de waarde van je auto hebt bepaald.

Heb jij voldoende tijd en geduld om de biedingen en telefoontjes te beantwoorden? Dan zal is sommige gevallen zelf verkopen wat meer opleveren. Maar het kan ook makkelijker en sneller.

Kies voor een gratis bod van een auto koop website

Snel, zonder gedoe en 100% veilig je auto verkopen kan heel simpel zijn. Vandaag de dag zijn er meerdere websites die voor jou de auto verkopen. Deze bedrijven zijn specialisten en hebben een netwerk van autobedrijven die tegen elkaar opbieden. Ga nu voor een vrijblijvend gratis bod.

inwilvanmijnautoaf-logo

Ikwilvanmijnautoaf.nl

Gratis
Vrijblijvend
Elk voertuig

Lees de complete review van ikwilvanmijnautoaf.nl

Autovendi logo

Autovendi.nl

Gratis
Iedere auto
Bod garantie

Lees de complete review van Autovendi

OSW logo

OSW

Ophaal service
Persoonlijk
Beoordeeld 9,3

Lees de complete review van OSW

Wijkopenautos-logo

Wijkopenautos.nl

Snel verkocht
Beste prijs
Gratis

Lees de complete review van Wijkopenautos