Goedkope Auto’s: Wat maakt een auto echt goedkoop?

Ben je op zoek naar een goedkope auto? Zoek naar manieren om je autokosten onder controle te houden? Misschien wil je weten hoe je kunt genieten van betaalbaar autorijden zonder in te boeten aan kwaliteit? Ik vertel je graag waarom de Total Cost of Ownership (TCO), jou gaat helpen om de juiste keuze te maken bij de zoektocht naar een goedkope auto.

In dit artikel duik ik in dit recente rapport van het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ik zal je uitleggen wat TCO precies inhoud, welke factoren worden meegewogen en hoe wordt bepaald wat een betaalbaar voertuig is. Dus wil je kosten besparen op autorijden? Lees dan het hele artikel over goedkope auto’s.

voorkant-rapport-Handreiking-Total-cost-of-ownership-tco

Wat is Total Cost of Ownership (TCO)?

De Total Cost of Ownership (TCO) is een allesomvattende maatstaf die alle kosten van het bezit en gebruik van een auto gedurende een bepaalde periode in kaart brengt. Het rapport “Handreiking Total cost of ownership (TCO)-berekening voor personenauto’s” dat in juni 2023 werd gepubliceerd, biedt waardevolle inzichten.

De Total Cost of Ownership (TCO) is niet zomaar een cijfer. Het is een holistische benadering die alle financiële aspecten van het bezitten en gebruiken van een auto over een bepaalde periode omvat. Dus niet alleen de initiële aanschafprijs, maar ook een uitgebreide lijst van andere kosten die vaak over het hoofd worden gezien.

Hierbij kun je denken aan brandstofkosten, verzekeringspremies, onderhouds- en reparatiekosten, wegenbelasting en afschrijving. Bij de afschrijving gaat het erom wat de dagwaarde van de auto is na 4 jaar. Kortom, TCO legt alle financiële kaarten op tafel, zodat je een volledig beeld krijgt van wat het in eigendom hebben van een goedkope auto werkelijk inhoudt.

tabel-van-verschillende-segmenten-autos-1200
bron : TCO – Tabel 1 – Voorbeeldauto’s per segment

Verschillende Aandrijflijnen en Segmenten van Auto’s

Een opmerkelijk aspect van het rapport is de vergelijking van kosten tussen de drie meest voorkomende aandrijflijnen: batterij elektrisch (BEV), benzine en diesel. Deze vergelijking helpt ons om te begrijpen welke aandrijflijn de meest economische keuze is op de lange termijn.

In het TCO-rapport worden drie verschillende aandrijflijnen onderzocht:

  • batterij elektrisch (BEV),
  • benzine
  • diesel

Elk van deze aandrijflijnen heeft zijn eigen kenmerken en kostenstructuur, die van invloed zijn op de totale kosten van eigendom en gebruik van een auto.

Het rapport classificeert auto’s ook in vijf verschillende segmenten, variërend van klein tot groot en van eenvoudig tot luxe. Deze segmentatie is ontworpen om te voldoen aan de behoeften en voorkeuren van verschillende consumentengroepen. Van segment A, de kleinere auto’s, tot segment E, de grotere en luxueuzere auto’s, elk segment heeft zijn eigen specifieke kenmerken en prijsklasse. In de afbeelding hierboven staan voorbeelden per segment in een tabel.

Of je nu geïnteresseerd bent in een elektrische auto, een benzineauto of een dieselauto, en of je nu op zoek bent naar een compacte stadsauto of een ruime familie-SUV, de TCO-benadering geeft je inzicht in de financiële implicaties van je keuze in de context van de specifieke aandrijflijn en het segment waarin je geïnteresseerd bent.

tabel-met-kosten-per-segment-en-aandrijving-1200
bron : TCO – Uitkomst onderzoek per segment en aandrijving

Wat maakt een auto goedkoop?

Een goedkope auto gaat dus niet alleen over de aankoopprijs. Bij een goedkope auto kijk je naar de totaliteit van kosten gedurende de tijd dat je de auto bezit. Het omvat onder andere:

  • brandstofkosten (energie)
  • belasting (MRB)
  • onderhoud (ROB)
  • verzekering
  • afschrijving.

Met behulp van de TCO-benadering zijn deze kosten overzichtelijk. Dit helpt een weloverwogen beslissing nemen die past bij financiële doelen. Betaalbaar autorijden is niet alleen mogelijk, maar ook haalbaar met de juiste informatie en inzichten.

tabel-met-percentages-per-kostenpost
ROB – Reparatie Onderhoud en Banden
MRB – Motor Rijtuigen Belasting

Wat vooral opvalt in de uitkomst van het onderzoek zijn de kosten voor electrische aandrijving. Ondanks lagere onderhoudskosten zijn benzine auto’s goedkoper in de segmenten A, B en C. Momenteel is dus blijkbaar de het gebruik van BEV nog niet voordeliger dan benzine auto’s.

Het rapport onderstreept het potentiële financiële voordeel van elektrische auto’s. Dankzij lagere onderhoudskosten en voortdurende ontwikkelingen in batterijtechnologie kunnen BEV’s op de lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren ten opzichte van traditionele brandstofauto’s.

De Kostenberekening en Uitgangspunten

Het rapport hanteert een berekening van maandelijkse vaste en variabele kosten over de eerste vier jaar (48 maanden), met een geschatte jaarlijkse afstand van 15.000 kilometer. Deze methodologie houdt rekening met verschillende kostenaspecten, inclusief energieprijzen en afschrijvingen. Dit helpt om een realistisch beeld te geven van de totale kosten gedurende de gebruiksperiode.

Conclusie: Kies Slim voor Jouw Goedkope Auto

Met behulp van de inzichten uit het rapport van het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kun je weloverwogen keuzes maken bij het kopen van een goedkope auto. Het is duidelijk dat de Total Cost of Ownership (TCO) [download TCO rapport] benadering je helpt om verder te kijken dan alleen de aanschafprijs en rekening te houden met de totale kosten op de lange termijn. Of je nu voor een elektrische auto, benzineauto of dieselauto kiest, het draait om het maken van een slimme keuze die aansluit bij je budget en levensstijl.