De Opkomst van Flexibel Vervoer: Vraag naar Huurauto’s Groeit

De autoverhuurmarkt staat voor een aanzienlijke groei in de komende jaren, zoals blijkt uit een toekomststudie van KPMG in opdracht van BOVAG. De vraag naar huurauto’s zal naar verwachting toenemen, zowel zakelijk als privé, vanwege de groeiende behoefte aan flexibel vervoer. De elektrificatie van het wagenpark speelt hierin ook een belangrijke rol. In dit artikel bekijken we de redenen achter deze groei en waarom de optie van shortlease steeds aantrekkelijker wordt ten opzichte van traditioneel huren.

Vrouw achter het stuur van een huurauto

Groeiende vraag naar huurauto’s voor zakelijk gebruik

Bedrijven ervaren steeds meer behoefte aan een flexibele vloot. De belangrijkste redenen voor de groei van de zakelijke verhuurmarkt zijn:

  1. Bedrijven hebben een toenemende behoefte aan een flexibele vloot.
  2. Het aantal zakelijke reizigers groeit.
  3. De omvang van de leasevloot groeit waardoor er meer vervangend vervoer en voorloop auto’s worden ingezet.

Groeiende vraag naar auto abonnementen voor particulier gebruik

Ook particulieren zien steeds meer voordelen in het auto abonnementen in plaats van deze te bezitten. De hogere aanschafprijs van auto’s zorgt ervoor dat mensen vaker kiezen voor gebruik in plaats van bezit. Bovendien neemt de beschikbare parkeergelegenheid af, waardoor het bezit van een auto minder aantrekkelijk wordt. De elektrificatie van het Nederlandse wagenpark speelt ook een rol, omdat dit leidt tot een grotere vraag naar huurauto’s, met name voor de korte tot middellange termijn.

Voor particulieren die hun eigen auto verkopen en af en toe een auto nodig hebben, kan hurem ook een interessante optie zijn. Het stelt hen in staat om op aanvraag een auto te huren zonder zich vast te leggen op langdurige contracten.

Shortlease als aantrekkelijk alternatief

Naast traditioneel huren wordt ook shortlease steeds populairder. Shortlease biedt de voordelen van flexibel vervoer, maar met een langere huurperiode. Dit is ideaal voor zakelijke klanten die behoefte hebben aan een flexibele vloot zonder langdurige verplichtingen. Shortlease biedt hen de mogelijkheid om auto’s te huren voor een periode van enkele maanden tot maximaal twee jaar.

Elektrische auto’s en de groei van de autoverhuurmarkt

De groeiende elektrificatie van het wagenpark heeft ook invloed op de autoverhuurmarkt. Hoewel steeds meer mensen ervoor kiezen om elektrische auto’s met abonnement te rijden, zijn deze niet altijd geschikt voor alle doeleinden, zoals vakanties waarbij een caravan moet worden getrokken. Hierdoor ontstaat een groeiende vraag naar niet-elektrische huurauto’s voor specifieke situaties.

vrouw steekt stekker in electrische lease aurto

Bovendien zullen zero-emissiezones in steden de vraag naar elektrische (zero-emissie) voertuigen vergroten voor bezitters van brandstofauto’s die af en toe een binnenstad willen bezoeken. Dit zal zowel zakelijk als privé gelden.

Toenemende vraag naar flexibel vervoer

De vraag naar flexibel vervoer zal naar verwachting op de langere termijn blijven stijgen. De groei van de Nederlandse samenleving zorgt simpelweg voor meer automobilisten. Bovendien voorspellen experts een afname van bestuurders jonger dan 50 jaar die een eigen auto bezitten, wat de behoefte aan flexibele vervoersoplossingen vergroot.

Daarnaast wordt in stedelijke gebieden steeds meer de nadruk gelegd op deelvervoer. Hierbij is de deelauto een aanvulling op het openbaar vervoer of vervanging van de tweede of derde auto in een huishouden.

Conclusie

De autoverhuurmarkt staat voor een periode van aanzienlijke groei, gedreven door de toenemende vraag naar flexibel vervoer, zowel zakelijk als privé. De elektrificatie van het wagenpark speelt hierbij een belangrijke rol. Naast traditioneel huren wordt shortlease steeds populairder als een aantrekkelijk alternatief voor mensen die behoefte hebben aan flexibiliteit zonder langdurige verplichtingen. Het is duidelijk dat de autoverhuurmarkt een belangrijke rol zal blijven spelen in de transitie van bezit naar gebruik, terwijl de behoefte aan flexibel vervoer blijft groeien in de Nederlandse samenleving.