Auto1: Winstverwachting voor 2023 bijgesteld

Auto1, het bedrijf achter Autohero en Wijkopenauto’s, heeft in het tweede kwartaal van 2023 een positieve ontwikkeling laten zien door het verminderen van het verlies (ebitda) ten opzichte van vorig jaar. Ondanks deze verbetering zijn er ook uitdagingen, aangezien zowel de omzet als het aantal verkochte auto’s zijn gedaald. In dit artikel bekijken we de kwartaalcijfers van Auto1 Group en de vooruitzichten voor de rest van 2023.

Minder verlies, maar ook minder auto's verkocht


In het tweede kwartaal van 2023 heeft Auto1 Group de aangepaste ebitda aanzienlijk verbeterd, waardoor het verlies terugliep van 46,8 miljoen euro naar 14,8 miljoen euro. Het bedrijf heeft de ambitie om tegen het einde van dit jaar winstgevend te zijn. Dit is een positieve stap vooruit voor Auto1, maar er zijn ook enkele zorgen.

De totale verkoop van auto's in het tweede kwartaal bedroeg 141.682, een daling van 14,7 procent ten opzichte van vorig jaar. Deze afname in verkoop is een uitdaging voor het bedrijf, aangezien het een negatieve invloed heeft op de omzet.

AUTO1 officieel logo

Groeiende winst per verkochte auto


Hoewel de algehele verkoopcijfers zijn gedaald, rapporteert Auto1 Group een positieve ontwikkeling in de winst per verkochte auto. De brutowinst per voertuig bedraagt nu 898 euro, wat een stijging van 18,1 procent is ten opzichte van eerdere periodes. Dit kan worden toegeschreven aan efficiëntere bedrijfsprocessen en betere prijsafstemming.

Hoewel de groei in winst per auto bemoedigend is, moet Auto1 Group nog steeds werken aan het vergroten van het aantal verkochte auto's om de algehele omzet te stimuleren.

Bijgestelde vooruitzichten voor 2023


Ondanks de uitdagingen die het bedrijf heeft ondervonden in het tweede kwartaal, heeft Auto1 Group de vooruitzichten voor 2023 bijgesteld. Het bedrijf verwacht nu ongeveer 625 duizend auto's te verkopen, met een mogelijke variatie van +/- 5 procent. Deze bijstelling is lager dan de eerder geschatte verkoopcijfers van 625 tot 690 duizend auto's.

Roy van Leeuwen managing director Auto1 Nederland

Wat betreft de verwachte aangepaste ebitda voor het jaar 2023, is er een positieve wijziging aangebracht. Auto1 Group voorziet nu een verlies van 50-70 miljoen euro in plaats van de eerder genoemde 60-90 miljoen. Dit geeft aan dat het bedrijf er vertrouwen in heeft dat het verlies verder zal worden teruggedrongen.

Conclusie


Auto1 heeft in het tweede kwartaal van 2023 vooruitgang geboekt door het verminderen van het verlies en het verhogen van de winst per verkochte auto. Niettemin zijn er uitdagingen, zoals een daling in omzet en verkoopvolume. Het bedrijf blijft echter vastberaden om tegen het einde van het jaar winstgevend te zijn. Met de bijgestelde vooruitzichten voor 2023 blijft Auto1 streven naar verbetering en succes in de competitieve wereld van autoverkoop en -handel.