Meest voorkomende oplichtingstrucs autos verkopen in 2023

Met Oplichtingstrucs autos bedoelen we methodes die criminelen gebruiken om geld verdienen aan goedgelovigheid en naïviteit. De zwendel met voertuigen is erop gericht jou te laten geloven dat je een hele goede deal maakt en spekkoper bent, met als gevolg dat je een miskoop doet. Je bent je geld kwijt en zit opgescheept met een wagen waar je niets aan hebt.

duister persoon achter laptop

Oplichtingstrucs auto verkopen TOP 3


Opletten voor oplichting dus! Zeker in de autohandel zijn er veel verschillende soorten oplichtingstrucs bekend. Kleine criminelen tot grote criminele organisaties willen een graantje meepikken van de enorme bedragen (vaak contant geld) die omgaan in de autobranche.

Dit is de TOP 3 meest voorkomende oplichtingstrucs in de autobranche op dit moment, laat je niet oplichten! Wees alert…

  • Telefoonfraude
  • Mobiel bankieren oplichting
  • Kilometerstand fraude

Telefoonfraude: De meest simpele oplichtingstrucs autos


Tijdens het zoeken naar een auto op internet kom je mogelijk een hele mooie auto tegen. Deze is net of misschien zelfs flink wat scherper geprijsd dan vergelijkbare auto’s. Dat lijkt op een buitenkansje (Alarm bellen!!).

Alles aan de advertentie lijkt te kloppen. Je doet het verstandige en belt naar het bedrijf. Er volgt een keuzemenu en je wordt in de wacht gezet. En ondertussen begint de teller te lopen, net zo lang totdat je besluit op te hangen.

oplichtingstruc autos via de telefoon

Je bent nu een paar euro’s of misschien zelfs een paar tientjes lichter. Alleen merk je dat pas als de telefoonrekening komt.

Telefoonoplichtings truc auto voorkomen

Het lijkt misschien onschuldig maar criminele organisatie verdienen hier veel geld mee. Let goed op afwijkende telefoonnummers. Deze telefoonnummers beginnen vaak met:

  • 0137
  • 0180
  • 0190
  • 0900

Twijfel je over het telefoonnummer dat je ziet? Kijk dan of je een emailadres of contactformulier ziet. Hier kan je vragen of het bedrijf jou terug kan bellen.

Ga ook op zoek naar de website van het autobedrijf. Hier kan je zien of je te maken hebt met een betrouwbare partij en een echt bestaand auto bedrijf.

Mobiel bankieren oplichtingstrucs


Je hebt je auto zelf via een auto verkoop website zoals marktplaats of Autoscout je auto te koop aangeboden. Niet kort daarna volgen al de eerste telefoontjes. Autohandelaren…

Die handelaren struinen met zijn alle tegelijk het internet af op zoek naar nieuwe voertuigen voor de handel. Een paar biedingen volgen maar niet waar je op gehoopt had. Handelaren bieden nou eenmaal een handelsprijs. Niet de verkoopprijs die je dacht te krijgen.

Dan volgt er een telefoontje van een vriendelijke jongeman die interesse heeft en niet gelijk begint te onderhandelen. Je maakt een afspraak en de jongeman komt langs. Die bekijkt de auto, stelt wat logische vragen en jullie rijden samen een rondje. Er volgt een deal.

De betaling? Die volgt ook direct. Met de mobiele telefoon. De bankieren app wordt geopend en de bevestiging volgt op het scherm. Kijk betaald!

Echter na een paar dagen is het geld nog steeds niet bijgeschreven op de bankrekening. Je bent opgelicht met een oplichtingstruc auto, terwijl je er zelf bij stond. De politie waarschuwde via Facebook voor deze oplichters.

waarschuwing politie op facebook  voor oplichtingstruc auto

Oplichtingstruc met mobiel bankieren voorkomen

Het meest voordehand ligt de betaling contant laten voldoen. Natuurlijk zijn contanten vandaag de dag niet zo handig. Zeker als het bedrag wat hoger is.

Een alternatief is een betaalverzoek sturen en de auto pas overschrijven als de betaling bevestigd is. Het kan echter zijn dat de ander ook garanties wil dat het voertuig wel wordt overgeschreven. Zo kom je al snel in een impasse.

Volgens mij is de beste oplossing om je auto niet aan een particulier te verkopen. Voorkomen is beter dan genezen zeggen ze wel eens. En zeg nou zelf, die paar honderd euro meer, is dat de ellende waard?

Je auto verkopen doe je snel, veilig en betrouwbaar aan een auto verkoopsite. Vraag meerdere biedingen aan en speel de verschillende partijen tegen elkaar uit. De auto wordt thuis opgehaald en het geld staat direct op je rekening.

inwilvanmijnautoaf-logo

Ikwilvanmijnautoaf.nl

Gratis
Vrijblijvend
Elke auto

Lees de complete review van ikwilvanmijnautoaf.nl

osw logo

OSW

Ophaal service
Persoonlijk
Beoordeeld 9,3

Lees de complete review van OSW

Wijkopenautos-logo

Wijkopenautos.nl

Snel verkocht
Beste prijs
Gratis

Lees de complete review van Wijkopenautos

Autovendi logo

Autovendi.nl

Gratis
Iedere auto
Bod garantie

Lees de complete review van Autovendi

Kilometerstand terugdraaien


Het aantal kilometers dat een auto heeft gereden is bepalend voor de prijs. Daarom is het voor autohandelaren lucratief om kilometerstanden terug te draaien.

Volgens Avrotros Opgelicht een van de meest voorkomende oplichtingstrucs autos. Hun onderzoek wijst uit dat er in 2014 maar dan honderdduizend auto’s zijn ingevoerd vanuit het buitenland. Van dit aantal zou er tussen de 30% en 50% zijn terug gedraaid.

Goed opletten dus bij het kopen van een geïmporteerde auto. Wees alert en controleer goed de onderhoudshistorie. Eventueel neem je contact op met de garage die in het boekje staat. Geen boekje of historie aanwezig? Dan moet je geen risico nemen. Koop die auto niet!