Tweedehands auto kopen? 11 tips die je moet lezen

Een tweedehands auto kopen komt met de nodige risico’s. Alle reden om alert te zijn en jezelf goed voor te bereiden op de nieuwe aankoop. Begin met deze tip en lees verder….

Het aanbod van tweedehands auto’s is groot. Er is dus keuze genoeg en toch zijn er nog voldoende voorbeelden van mensen die een slechte tweedehands auto kopen. In sommige gevallen kan je dat niemand kwalijk nemen. Zowel de koper als de verkoper kunnen met alle goede bedoelingen handelen en toch kan er in de eerste paar maanden na aankoop een gebrek ontstaan. Pech! Voor al die andere gevallen, had eerst deze tip gelezen.

Tip 1. Begin met een plan

Begin je aankoop met een plan. Hier vind je een vijf stappenplan dat ervoor zorgt dat je goed voorbereid aan je zoektocht naar een tweedehands auto begint.

Tip 2. Volg je gevoel

Je bent zover dat je de tweedehands auto die je hebt gevonden daadwerkelijk gaat bekijken. Laat je dan beinvloeden door je eerste indruk. Dat wil niet zeggen dat je volledig paroniede moet zijn. En dat betekend ook niet dat iedere verkoper in een driedelig pak moet lopen. Wel moet je een goed gevoel hebben bij de verkoper. Wees op je hoede en wanneer je gevoel ergens gedurende het bezoek zegt dat er een luchtje aan zit, ga dan op naar de volgende.

Tip 3. Stel de juiste vragen

De verkoper heeft meestal wel zijn verhaal klaar over de auto en de vele voordelen. Neem rustig je tijd om te luisteren en wanneer hij klaar is stel dan de volgende vragen. Wat is het verhaal van de auto? Waar is de auto gekocht? hoe lang staat de auto er? Heeft de auto schade gehad? Werkt alles naar behoren? Zijn er gebreken? Wat is de staat van het onderhoud? Zijn er werkzaamheden die binnen 6 maanden of 10.000 km moeten plaatsvinden? Hoe is het olieverbruik? Je hoeft de verkoper niet onder druk te zetten of te verhoren. Probeer zoveel mogelijk belangrijke informatie te achterhalen om er achter te komen of de auto voldoet aan de wensen.

Tip 4. Inspecteer de tweedehands auto aan de buitenkant

Neem rustig je tijd en loop een aantal rondes om de auto. Soms zijn er gebreken die je op het eerste oog niet ziet. Een tweedehands auto zal vrijwel altijd gebruikssporen hebben. Denk hierbij aan steenslag of kleine krasjes en deukjes. Iets dat in veel gevallen prima op te lossen is. Daar hoef je je dus niet heel druk over te maken. Zie je een deukje of een kras meld het aan de verkoper met de vraag of dat kan worden behandeld.

Na een paar rondes rustig te hebben gekeken, ga dan op zoek naar kleurverschil tussen de verschillende panelen. Kijk of de naden van de delen recht zijn en gelijk verdeeld aan alle kanten van de tweedehands auto. Bij twijfel kan je ook nog extra kijken in bijvoorbeeld de deuropeningen naar spuitnevel of afplakranden. Kijk gelijk goed of er roest te zien is bij of in de wielkasten.

Tot slot kan je nu gelijk de banden controleren. Zijn alle 4 de banden van hetzelfde merk en hebben ze voldoende profiel?

Tip 5. Werkt alles naar behoren?

Voor de volgende inspectie heb je de sleutel van de auto nodig. Start de auto en luister goed. Slaat de motor gelijk aan als je de auto start en loopt de motor rustig zonder tikken of piepen? Als de motor loopt controleer dan de electronica. Kijk of er foutmeldingen zijn of lampjes branden op het dashboard. Werkt de airco, doen de electrische ramen het, doet de navigatie het, wanneer is de navigatie het laatst voorzien van een nieuwe update, doet de radio het, worden er zenders gevonden, werken de ruitenspoeiers en wissers, werken alle lampen binnen en buiten? Controleer rustig of alles werkt naar behoren.

Tip 6. Onder de motorkap

Laat de motor rustig lopen en open de motorkap. Kijk ook hier even rustig op het gemak naar wat je allemaal ziet. Voor vele is het formaliteit om onder de motorkap te kijken zonder daadwerkelijk te weten waarop te letten. Kijk vooral naar vloeistoffen. Zie je lekkages, druppels, olie of koelvloeistof is het niet goed. Hoor je tikken, piepen of schrapen is het ook niet goed.

Dit is een goed moment om het uitlaatsysteem te checken. Door de uitlaat dicht te houden (bijvoorbeeld door de zool van je schoen ertegen te zetten) kan je controleren of het een gesloten systeem is. Er mogen geen lekkages in de uitlaat zitten. De lucht die de uitlaat uit blaast moet nagenoeg transparant zijn. Witte, grijze of blauwe rook is meestal een teken van olie of koelvloeistof tijdens de verbranding. Dat is geen goed teken.

Tip 7. Tijd voor de proefrit

Tot nu toe is alles in orde gebleken. AIs dat niet het geval is moet je jezelf niet voor de gek houden en een proefrit maken. Wanneer er zaken niet kloppen, streng zijn! En is het op naar de volgende auto. Wees hierin consequent om spijt te voorkomen.

Tijdens de proefrit zijn er een aantal punten om goed op te letten.

Op een rechte en vlakke weg mag je geen trilling of schommelingen voelen in het stuur.

Vanuit een bocht behoord de auto zichtzelf weer recht te trekken wanneer je het stuurwiel los laat.

Controleer op een rustige weg de remmen. Piepen kan ook bij nieuwe remmen voorkomen. Het geluid van metaal op metaal betekend al snel versleten remmen.

Maak ook noodstop wanneer er geen overig wegverkeer in de buurt is. Controleer zo de ABS, voel voor trillingen of schudden in het stuur.

Test tijdens de proefrit ook zaken als cruise controle, navigatie en parkeersensoren of andere systemen waarbij de auto moet rijden.

Werkt alles? dan lijkt het erop dat je de juiste auto hebt gevonden.

Tip 8. De boekjes controleren

Als laatste controleer je nog een keer de historie en de boekjes van de auto. Kijk of alles klopt en wanneer het laatste onderhoudt is geweest, wat er is gedaan en wanneer het volgende onderhoudt weer zal moeten plaatsvinden.

Tip 9. De onderhandelingen

Nu je de juiste auto lijkt te hebben gevonden is het tijd voor de onderhandelingen. Vertel de verkoper dat je tevreden bent met wat je tot nu toe hebt gezien en graag de auto wilt kopen mits voorwaarden goed zijn.

Alle kleine gebreken die je tijdens de proefrit en inspectie bent tegengekomen vertel je aan de verkoper. Een deukje, krasje, versleten banden of iets in die lijn. Zijn er grote gebreken, stinkende uitlaatgassen, extreem rokende uitlaat, heeft de auto schade gehad, roest, lampjes op het dashboard met waarschuwingen, had je allang afscheid moeten nemen.

Vraag de verkoper de auto dusdanig af te leveren dat je de komende 6 maanden verzekerd bent van onderhoudsvrij rijden. Vraag altijd om een nieuwe APK, eventueel nieuwe banden en/of remmen, onderhoudsbeurt en dat soort zaken.

Tip 10. De oude auto inruilen

Een auto inruilen is weer een verhaal op zich. Hier is behoorlijk wat geld te winnen of te verliezen. Lees deze zes tips om een auto in te ruilen met maximaal rendement. Ruil niet zomaar je auto in. Ga eerst op zoek naar een aantal biedingen zodat je kunt vergelijken.

Op een auto zal een verkoper of autohandelaar ergens tussen de 1000 en maximaal 2500 euro marge hebben. Kijk wat mogeljk is en speel het spel slim. Blijf bij je budget en wees duidelijk over wat je wilt.

Tip 11. Garantie en verzekering

Tot slot wil je enige vorm van zekerheid hebben de eerst periode nadat je de auto hebt aangeschaft. Want ondanks dat je strikt de regels hierboven hebt gevolgd kan er altijd nog een beetje pech op de loer liggen. Mogelijk biedt de verkoper een garantie pakket aan. Zo niet kan je altijd nog een garantie bijkopen. Er zijn verschillende verzekeringen die garanties aanbieden. Zo kan je vaak bij jouw eigen garage terecht. Iets dat vooral handig is als je de tweedehands auto wat verder weg hebt gevonden.

Voordat je met de nieuwe auto de weg op gaat zorg dat je de verzekering goed hebt geregeld. Kijk op voorhand naar welke verzekering bij jou past. (LINK)

Plaats een reactie

4 × 1 =