Menu Sluiten
Occasion te koop bordje citroen

OCCASIONS

Gloednieuwe auto’s worden door een importeur naar Nederland gehaald. Deze importeur vraagt een kenteken aan bij de Nederlandse overheid. De auto wordt door de merkdealer die het voertuig verkocht heeft uiteindelijk op naam van de koper gezet. Wanneer deze auto na verloop van tijd van eigenaar wisselt wordt het een tweedehands auto. Vaak worden gebruikte auto’s ingeruild bij aanschaf van een nieuwe en dan zal de dealer deze als occasion te koop aanbieden of doorverkopen aan een handelaar, die op zijn beurt de auto te koop zet. Natuurlijk kan een eigenaar van een nieuwe auto ook prima besluiten de auto zelf te verkopen. In alle gevallen een occasion. 

 

Betekenis occasions

Ondanks dat het woord occasion zijn oorsprong vindt in de Franse taal (voiture d’occasion, tweedehands auto) spreken we het in Nederland uit als een Engels woord (okkéézjun). Occasions zijn simpelweg tweedehands of gebruikte auto’s.

Occasion auto kopen

Het kopen van een occasion, gebruikte auto, tweedehands auto of hoe je het ook wilt noemen is dus allemaal hetzelfde. Je koopt een auto of voertuig dat eerst van iemand anders is geweest. Het voertuig is al eerder tenaamgesteld geweest. Op zich niet zo heel spannend, zou je zeggen. Toch is het voor heel veel mensen wel heel spannend.

Waar koop je occasions?

Er zit een behoorlijk prijsverschil in verhouding tot waar je een occasion koopt. Dat verschil in prijs komt voort uit onder meer het niveau van service en garantie. Een occasion is niets anders dan een tweedehands auto, dus ook tweedehands kopen van een particulier valt onder dezelfde noemer.


Een occasion koop je bij:

merkdealer

Een merkdealer is vaak de duurste optie. Tegelijkertijd is de merkdealer vaak het bedrijf met de beste service en garantie voorwaarden. Ze kennen hun eigen merk als geen ander. Daarnaast is er vaak een goede relatie met de importeur, dat met name voor problemen bij hele jonge auto’s nog wel eens van pas kan komen.

Bovag autobedrijf

BOVAG is een branche organisatie voor bedrijven die zich bezighouden met mobiliteit. Wanneer een autobedrijf is aangesloten bij Bovag voldoet deze aan een bepaalde kwaliteitsstandaard. Hierdoor hebt u als consument voordeel wanneer de occasion wordt gekocht bij een angesloten bedrijf. BOVAG bemiddeld mocht dat nodig zijn. Er is vrijwel altijd sprake van een BOVAG-garantie en NAP De prijs zal daarom iets minder zijn dan een merkdealer maar wel beduidend hoger dan bij een niet BOVAG handelaar.

Auto bedrijf / handelaar

Er zijn ook voldoende autohandelaren in Nederland die zich niet hebben aangesloten bij de BOVAG. Er is ook wel iets voor te zeggen dat kleine ondernemers niet duizenden euro’s betalen om een bordje van BOVAG op te hangen. Naast dat BOVAG zaken voor de consument regelt stelt het ook bepaalde regels aan bedrijven die soms concureren op prijs moeilijker maakt. Een occasion kopen bij dit soort handelaren is vaak een stuk goedkoper dan bij en merkdealer of BOVAG bedrijf. 

Particulier

Waar het jarenlang gebruikelijk was om een bordje “TE KOOP” achter het raam an je auto te plakken, adverteer je vandaag de dag gratis op internet. Ook voor particulieren is het daardoor een stuk eenvoudiger geworden zelf je auto te verkopen. Deze auto’s zijn een stuk goedkoper dan bij een bedrijf. Vrijwel altijd zonder garanties of zekerheden in ruil voor de lagere prijs.

Importeren

Je kunt er ook voor kiezen om je occasion buiten Nederland te kopen. Dat zal in sommige gevallen een financieel voordeel opleveren. Hou er wel rekening mee dat je in Nederland de auto moet invoeren en dan de resterende BPM moet betalen. Wanneer je hierover meer wilt weten kijk dan hier