Auto Verkopen Zonder Tenaamstellingscode – Ontdek de Beste Opties

Het verkopen van je auto kan een behoorlijk stressvol proces zijn, vooral als je de tenaamstellingscode kwijt bent. Deze code is onmisbaar bij het verkopen, overschrijven, schorsen, uitvoeren of slopen van je voertuig. Maar wees gerust, het is mogelijk om een nieuwe tenaamstellingscode aan te vragen en ik ga je uitleggen hoe. .

wat-is-mijn-auto-waard-opzoeken-op-mobiele-telefoon-2

Wat is een Tenaamstellingscode?

Bij de aanschaf van een auto ontvang je sinds 2014 een kentekenbewijs op creditcardformaat, ook wel de kentekencard genoemd. Deze gaat hand in hand met de tenaamstellingscode, een unieke code die je nodig hebt wanneer je je auto wilt verkopen, schorsen, uitvoeren of slopen.

RDW, Staat der Nederlanden, CC0, via Wikimedia Commons

Hoe je een ternaamstellingscode herkent

Een tenaamstellingscode is een code bestaande uit 9 cijfers en wordt verstrekt door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) in Nederland. Deze code krijg je nadat je een voertuig op jouw naam hebt gezet en is een extra beveiligingsmaatregel om fraude tegen te gaan bij de koop en verkoop van voertuigen.

De tenaamstellingscode is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel (bestaande uit 4 cijfers) ontvang je bij de aankoop van je voertuig. Het tweede deel (5 cijfers) ontvang je per post.

Wanneer je je voertuig wilt verkopen, dien je beide delen van de code te combineren. Zo krijg je een volledige code van 9 cijfers die je nodig hebt om de verkoop af te ronden. Bewaar deze code goed, omdat je zonder deze code geen transacties kunt uitvoeren zoals je Auto Verkopen Zonder Tenaamstellingscode.

Kun je een auto verkopen zonder tenaamstellingscode?

Het is in Nederland niet mogelijk om een auto officieel te verkopen zonder een tenaamstellingscode. De tenaamstellingscode is essentieel om de eigendomsoverdracht van het voertuig officieel te maken bij de RDW. Zonder deze code kan de nieuwe eigenaar het voertuig niet op zijn of haar naam zetten.

Als je de tenaamstellingscode kwijt bent, is het dus belangrijk om een nieuwe code aan te vragen voordat je het verkoopproces start. Je kunt een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen via de website van de RDW. Hier heb je je DigiD of eHerkenning en het kenteken van de auto voor nodig. Na de aanvraag ontvang je een nieuwe code, waarmee de oude code automatisch vervalt.

De Tenaamstellingscode Aanvragen: Hoe Doe Je Dat?

Met DigiD of eHerkenning

 1. Verificatie: Zorg ervoor dat het voertuig op jouw naam staat en dat je een DigiD (voor particulieren) of eHerkenning (voor bedrijven) hebt.
 2. Aanvraag: Via de RDW-website kun je inloggen met DigiD of eHerkenning om je aanvraag te beginnen.
 3. Betaling: De kosten voor de aanvraag betaal je met iDEAL.
 4. Ontvangst: Binnen enkele minuten ontvang je twee e-mails. De tweede e-mail bevat een link naar jouw nieuwe code.

Zonder DigiD, eHerkenning of voor iemand anders

 1. Meldcode: Zorg dat je de meldcode bij de hand hebt. Deze bestaat uit de laatste 4 cijfers van het voertuigidentificatienummer.
 2. Aanvraag: Via de RDW-website vraag je een nieuwe code aan. Kies voor ‘Alleen tenaamstellingscode aanvragen’.
 3. Betaling: Ook hier betaal je de kosten met iDEAL.
 4. Post: De RDW stuurt de code per post naar het bij de gemeente geregistreerde adres van de eigenaar/houder van het voertuig.

Afhankelijk van wanneer je de aanvraag indient, varieert de levering:

 • Maandag tot en met vrijdag voor 20.00 uur: Binnen 3 werkdagen.
 • Maandag tot en met donderdag na 20.00 uur: Binnen 4 werkdagen.
 • Vrijdag na 20.00 uur en in het weekend: Donderdag.

Andere Belangrijke Informatie

 • Na de ontvangst van de nieuwe tenaamstellingscode wordt de oude code ongeldig, maar het kenteken van je voertuig blijft ongewijzigd.
 • Voor leasers: Contacteer je leasemaatschappij of financieringsmaatschappij als je een nieuwe code nodig hebt.
 • Heb je een papieren kentekenbewijs? Deze bevat geen tenaamstellingscode. Bij vermissing van een deel hiervan moet je een geheel nieuw kentekenbewijs aanvragen.

Conclusie

Het mislopen van je tenaamstellingscode kan een obstakel lijken, maar het is makkelijk te overwinnen. Of je nu de digitale weg kiest of de traditionele postweg, binnen enkele dagen kun je je voertuig weer probleemloos je verkopen, schorsen, uitvoeren of slopen. Succes, nu weet je wat je dat een auto verkopen zonder tenaamstellingscode niet gaat, maar wel eenvoudige is op te lossen.