Een auto verkopen wat heb je nodig? Deze documenten heb je nodig

Een auto verkopen wat heb je nodig is een veel gestelde vraag. Als je een auto wilt verkopen dan moet je natuurlijk eerst een koper vinden. Zodra je deze hebt gevonden, dan wordt het tijd om het papierwerk op orde te krijgen. Dit is niet altijd even gemakkelijk.

inwilvanmijnautoaf-logo

Ikwilvanmijnautoaf.nl

Gratis
Vrijblijvend
Elke auto

Lees de complete review van ikwilvanmijnautoaf.nl

osw logo

OSW

Ophaal service
Persoonlijk
Beoordeeld 9,3

Lees de complete review van OSW

Wijkopenautos-logo

Wijkopenautos.nl

Snel verkocht
Beste prijs
Gratis

Lees de complete review van Wijkopenautos

Autovendi logo

Autovendi.nl

Gratis
Iedere auto
Bod garantie

Lees de complete review van Autovendi

Eerst moet je alle documenten opzoeken, correct invullen en je moet waakzaam zijn voor een mogelijke fraude. Daarom geven we in dit artikel antwoord op de vraag “een auto verkopen wat heb je nodig”. Zo weet je in ieder geval dat het papierwerk in orde is. 

Een auto verkopen wat heb je nodig – dit moet de verkoper meenemen 


Zodra je een deal hebt gesloten met de koper, moet je het eigendom van de auto overdragen aan de koper.

Nu is het belangrijk dat je antwoord hebt op de vraag een auto verkopen wat heb je nodig? Het is belangrijk dat je een onderhoudsboekje overhandigt aan de koper, een eventueel overzicht van de reparaties en een bewijs van de apk-keuring. Zo weet de koper dat de auto wettelijk en technisch in goede staat verkeert.

Als dit allemaal in orde is, dan moet je de volgende documenten bij de hand hebben om het overschrijven uit te voeren: 

  • Geldig identificatiebewijs, dit kan een paspoort, rijbewijs of ID-kaart zijn. 
  • De kentekencard of het voertuigbewijs én tenaamstellingsbewijs.
  • Tenaamstellingscode óf overschrijvingsbewijs.
  • Onderhoudsboekje en een eventueel reparatieboekje zodat de koper goed geïnformeerd is over de gehele staat van de auto
  • De autosleutels en eventuele toebehoren 
RDW, Staat der Nederlanden, CC0, via Wikimedia Commons
RDW, Staat der Nederlanden, CC0, via Wikimedia Commons

Een auto verkopen wat heb je nodig van de kopende partij? 

U wilt natuurlijk voorkomen dat er fraude wordt gepleegd. Het is belangrijk dat je weet wie de auto gaat kopen en dat diegene betrouwbaar is. 

Een auto verkopen wat heb je nodig? Verschillende bewijsdocumenten 

Zorg ervoor dat je voldoende informatie over de koper vergaart en dat hij zichzelf kan identificeren. Dit doe je door tijdens het verkoopgesprek vragen te stellen en door het controleren van de identiteit van de koper aan de hand van een paspoort of ID-kaart. 

Ook moet je ervoor zorgen dat het betalen veilig gebeurd. Als de koper met contant geld betaalt, dan kun je bijvoorbeeld bij een geldmaat automaat het geld direct op je rekening storten. Je weet dan gelijk dat het geld echt is.

Betaalt de koper via een bankoverschrijving, dan wordt het iets lastiger. Je kunt een tikkie verzoek doen, dan is het geld binnen. Of je kunt afspreken dat het eigendomsbewijs past overhandigd wordt op het moment dat de betaling is ontvangen. 

Als laatste moet de auto nog van eigenaar worden overgeschreven. Het overschrijven doet u bij het postkantoor, bij de RDW of bij een kentekenloket. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten die we hierboven hebben opgesomd meeneemt. 

Zo, je hebt nu antwoord op de vraag: een auto verkopen wat heb je nodig? Succes in ieder geval met het verkopen van je auto.