Auto verkopen via ANWB – Als u ervoor betaald helpt ANWB

De ANWB heeft 5 miljoen leden een biedt alles voor onderweg. Van verzekering, wegenwacht en méér. De ANWB claimt dat je zonder zorgen onderweg bent als lid. Als grootste vereniging van Nederland kan de ANWB natuurlijk veel bereiken. Zo kunnen ze jou ook helpen bij het verkopen van je auto. Daar moet je dan wel voor betalen. Hoeveel? Dat lees je op deze pagina.

anwb logo png

Hoe kan ik mijn auto verkopen via ANWB?


Een auto online verkopen kan als particulier op verschillende manieren waaronder via de ANWB. Met de verkoopservice van ANWB wordt alles voor je uit handen genomen. Je kunt jouw auto aanbieden en de ANWB verkoopt het voertuig vaak binnen enkele dagen.

Hieronder lees je meer over de service die de ANWB voor het verkopen van auto’s. We vertellen je hoe je gebruik kunt maken van de diensten en hoe de verkoop via de ANWB werkt. Je leest wat je nodig hebt om dit te kunnen doen, welke kosten je kunt verwachten als je de auto verkopen wilt via de ANWB en hoe bepaald wordt wat de waarde van jouw auto is.

Verder vertellen we je welke papieren er nodig zijn voor het verkopen van een auto via de diensten van de ANWB of via andere kanalen.

anwb verkoop service auto verkocht mevrouw blij

Voor het verkopen van een auto via ANWB hoef je zelf niet veel te doen. In tegenstelling tot andere dienstverleners hoef je niet zelf een advertentie aan te maken en contact te hebben met verkopers.

In plaats daarvan biedt de ANWB een verkoopservice, waarmee ze al dat werk voor je uit handen nemen. Je betaalt een vergoeding voor de dienst, die je overigens alleen hoeft te betalen als je de auto verkoopt via de ANWB.

Je kunt snel en gemakkelijk een auto te koop aanbieden en hebt vaak binnen enkele dagen al resultaat.

Wat heb je nodig om je auto te verkopen via ANWB?


Het verkopen van een auto via de ANWB kan door de auto aan te melden bij de verkoopservice. Voordeel daarvan is dat je niet zelf hoeft te onderhandelen met potentiële kopers en alleen de nodige informatie hoeft aan te leveren.

Met de informatie die jij geeft, zal de verkoopservice van de ANWB kunnen bepalen wat de waarde van de auto is en kan de auto worden verkocht. Om te beginnen doe je een aanvraag voor een prijs.

Daarvoor moet er informatie gegeven worden aan de ANWB zoals:

 • Het kenteken;
 • De kilometerstand;
 • Het merk;
 • Het type;
 • De uitvoering;
 • Extra’s, opties en accessoires die aanwezig zijn;
 • Informatie over de staat van de auto.

Als je die informatie gegeven hebt, krijg je een prijs die door de ANWB wordt gegeven.

Dit is een gegarandeerde prijs die je ontvangt, als de auto verkocht wordt. Het voertuig zal dan verkocht worden aan handelaren via een veiling. Ga je akkoord met de prijs? Dan moet je de auto wegbrengen en zal deze verkocht worden. Vanaf dat moment is jouw auto verkocht en kun je het geld ontvangen.

Maak goede foto’s van je auto

Voordat je de auto kunt verkopen, moeten er wel wat zaken op orde zijn. Om een goede prijs te krijgen moeten de eerdergenoemde gegevens worden doorgegeven aan de ANWB. Het is daarbij ook belangrijk dat je duidelijke foto’s maakt van de auto. Dit moeten foto’s zijn van de binnen- en buitenkant, waarop ook eventuele gebreken te zien zijn.

Ga je akkoord met het bedrag dat gegeven wordt voor jouw auto? Dan moet je het voertuig inleveren. Daarvoor moet je de volgende zaken meenemen:

 • De auto;
 • De sleutel en reservesleutel van het voertuig;
 • Het kentekenbewijs;
 • Een geldige legitimatie.

Wat kost een auto verkopen op ANWB?


Als je gebruik wilt maken van de diensten van de ANWB voor het verkopen van jouw auto, dan betaal je daarvoor kosten. Het aanvragen van een prijs via de verkoopservice van de ANWB is zonder kosten. Als je akkoord gaat met het bod dat de ANWB geeft, dan worden er wel kosten gerekend.

Deze kosten zijn voor de dienstverlening en zijn afhankelijk van de prijs die gegeven wordt voor de auto. In de onderstaande tabel zie je welke kosten je dan betaald als je lid bent en als je geen lid bent van de ANWB.

Prijs van de autoLid van de ANWBGeen lid van de ANWB
€ 0,- t/m € 500,-GratisGratis
€ 501,- t/m € 2.500,-€ 24,95€ 29,95
€ 2.501,- t/m € 5.000,-€ 39,95€ 49,95
€ 5.001,- t/m € 10.000,-€ 64,95€ 74,95
Meer dan € 10.000,-€ 89,95€ 99,95

Ik wil mijn auto verkopen wat is hij waard?


De waarde van de auto kan worden bepaald aan de hand van een aantal gegevens. Je moet de nodige informatie verstrekken aan de verkoopservice van de ANWB om een prijs te kunnen ontvangen. De prijs kan zeer verschillen en is onder meer afhankelijk van het merk, het type, de uitvoering en de leeftijd van de auto.

Verder zijn de kilometerstand en de staat van het voertuig belangrijke factoren die worden meegenomen bij het bepalen van de prijs. Zoals eerder gezegd is het altijd belangrijk om duidelijke foto’s mee te sturen, zodat er een goede prijs kan worden gegeven. Opties, extra’s en accessoires die op de auto aanwezig zijn helpen hier ook bij.

man bij auto met bordje verkocht achter de raam

Welke papieren heb je nodig om je auto te verkopen?


Zodra je een bod hebt gekregen op de auto en deze geaccepteerd hebt, kun je de verkoop met de ANWB in werking zetten. De auto moet dan worden weggebracht en je hebt enkele documenten nodig. Je moet een geldige legitimatie hebben en het kentekenbewijs van de auto.

Het kentekenbewijs is een document waarmee enkele basisgegevens van de auto getoond worden. Hier staat ook op wie de eigenaar van het voertuig is. Bij de verkoop moet het kentekenbewijs is nodig om de auto over te schrijven. Na de verkoop ontvang je een vrijwaringsbewijs, waarmee je kunt aantonen geen eigenaar meer te zijn van de auto. Dat betekent dat je niet meer verplicht bent om belastingen over het voertuig te betalen.

Gratis alternatieven voor het verkopen van je auto online


Ben je op zoek naar een gratis alternatief om je auto snel en veilig te verkopen? Er zijn meerdere websites die een goed alternatief bieden voor de ANWB. Hieronder zie je een overzicht van de betrouwbare alternatieven.

inwilvanmijnautoaf-logo

Ikwilvanmijnautoaf.nl

Gratis
Vrijblijvend
Elke auto

Lees de complete review van ikwilvanmijnautoaf.nl

osw logo

OSW

Ophaal service
Persoonlijk
Beoordeeld 9,3

Lees de complete review van OSW

Wijkopenautos-logo

Wijkopenautos.nl

Snel verkocht
Beste prijs
Gratis

Lees de complete review van Wijkopenautos

Autovendi logo

Autovendi.nl

Gratis
Iedere auto
Bod garantie

Lees de complete review van Autovendi