5 Tips voor het kopen van een nieuwe auto

Om je te helpen bij een andere auto kopen, krijg je vijf belangrijke tips. Een eenvoudig stappenplan zodat je goed voorbereid en efficient te werk kunt gaan. Lees verder

Een auto kopen doe je met een plan. Maak dit plan voordat je gaat zoeken op het internet of een showroom binnenstapt. Je kan dit prima alleen doen maar het is in de meeste relaties verstandig hier je partner bij te betrekken.

Ik beloof je dat het volgen van deze stappen je een hele berg werk en frustratie (en misschien wel spijt) gaat besparen.

Lees eerst alle stappen door. Dan zal je de logica zien. Pak vervolgens een pen en papier of een excel sheet en ga direct aan de slag.

Stap 1. De basis van je auto kopen

Voordat de eerste webpagina is geopend en je zoekfilters begint aan te klikken maak je een lijst. Op deze lijst staan bijvoorbeeld minimaal de volgende punten; brandstof soort, Energielabel, Minimaal aantal zitplaatsen, aantal deuren, transmissie.

Dit zijn de meest essentiele keuze onderdelen. Hier kan je na aanschaf weinig meer aan veranderen. Zijn kosten voor jou essentieel dan zal je je misschien verbazen dat je bij soms bij 13.000 kilometer al beter voor diesel kunt kiezen.

Deze eerste stap is ook belangrijk wanneer je de auto gaat inzetten voor specifieke doeleinden zoals bijvoorbeeld het trekken van een caravan. Hou dan rekening met het vermogen.

 

Stap 2. Wat wil je graag aan opties

Je wilt misschien graag een airco, of zelfs een climate controle. Of krijg je daar misschien juist hoofdpijn van? Dan kan je ook best zonder. Dat scheelt vaak behoorlijk in de prijs. Maar dat heeft ook als gevolg dat de auto weer wat moeilijker is te verkopen in de toekomst. Of wil je een ingebouwde navigatie? Of gebruik je liever gewoon je mobiele telefoon. Die is altijd ‘up to date’. Er zijn vandaag de dag ontzettend veel opties mogelijk. Laat je daar niet gek door maken. Maak een nu een lijst met de opties die je graag wilt en geef ze vervolgens een waardering. Wat moet en wat is een must?

Om je op weg te helpen; airco, navigatie, electrische ramen, schuifdak, parkeersensoren, regensensoren, cruise control, lederen bekleding. Wat heb je echt nodig en waar ben je bereidt voor te betalen?

 

Stap 3. Het budget bepalen

Bepaal op voorhand wat het maximum te besteden bedrag is. In de praktijk heb ik regel matig met mensen te maken gehad die uiteindelijk meer besteden dan ze op voorhand van plan waren. Mede door het enorme aanbod en het niet hebben van een plan (stap 1 en 2).

Het budget bestaat uit een aantal verschillende onderdelen.

– Je eigen vermogen, het bedrag dat je bereidt bent van je spaarrekening te halen voor de auto.

– Vreemd vermogen, wil je het spaargeld laten staan en geld van de bank gebruiken?

– Je huidige auto, wanneer je een auto hebt dit je kunt inruilen vertegenwoordigd dat ook een waarde. Wil je weten wat jouw huidige auto waard is en hoe je hier nog invloed op kunt uitoefenen? kijk dan naar deze 6 tips over inruilen?

 

Stap 4. Kilometerstand, bouwjaar en onderhoud

Misschien heb je intussen jezelf afgevraagd waarom de kilometerstand niet eerder is meegenomen in je keuze opties. Net als onderhoud is de kilometerstand iets dat we met stelregels bepalen. Het onderhoud van een auto wordt bijgehouden door de dealer in het boekje dat bij de auto aanwezig is of in een gekoppelde database, bijvoorbeeld bij Mercedes of Mazda.

In het boekje staat per motortype vermeld met welke kilometerstand onderhoud hoort plaats te vinden. Vaak staat er ook wat er gedaan moet worden. Zorg dat dit klopt. Klopt het niet of is het niet aantoonbaar, koop de auto niet, het is het risico niet waard. Laat je dus niet verleiden door een verkoper. Het is aan de verkoper om de juiste historie aan te tonen. Vraag erom!

Ook wat betreft de kilometerstand kun je één duidelijk stelregel aanhouden. Een benzine auto tot 15.000 kilometer per jaar. In het geval van diesel is dat 25.000 per jaar. In pricipe deel je de kilometerstand door het aantal jaar sinds het bouwjaar. Maar check dit ook met de datums die in het onderhoudsboekje staan. Bij iedere onderhoudsbeurt staat een kilometerstand. Controleer of de kilometers evenredig oplopen.

Er is ruim voldoende aanbod van geschikte auto’s. Wees daarom strikt als het gaat om stap 4.

 

Stap 5. Zoeken, bellen, bezoeken en proefrijden

Aangekomen bij de laatste stap. Kies een website waar jij je goed bij voelt. De meeste verkopers kiezen ervoor om op meerdere websites aan te bieden. Het wordt er echt niet gemakkelijker op om iedere website te gebruiken en te vergelijken.

Bepaal of je graag in de omgeving een auto koopt of het aan durft wat verder weg te kijken. Laat je niet tegenhouden verder weg te kijken vanwege de garantie. Hierover zijn prima afspraken te maken met de verkoper of dit kan je afdekken met een verzekering. Zodat je altijd bij een garage in de buurt eventuele technische mankementen kunt laten oplossen.

Heb je een geschikte kandidaat gevonden? Bel dan eerst eens op naar het bedrijf dat de auto aanbied. Vraag naar het onderhoud, eventuele mankementen (wettelijk verplicht hierop eerlijk te antwoorden), of er onderhoud aan zit te komen zoals remmen, distributieriem of onderhoudsbeurt en of de auto schade heeft gehad. Een serieuze schade kan voor veel problemen zorgen op de lange termijn. Als je tevreden bent over de antwoorden en de manier waarop je te woord bent gestaan, is de volgende stap langs gaan.

TIP: Maak geen afspraak. Ga onverwacht langs. Mocht de auto moeilijk starten op koude motor, ergens in een hoekje weggemoffeld staan of iets dergelijks kan je de proefrit overslaan.

Staat de auto bij de verkoper te stralen, start deze gelijk, loopt de motor lekker, kloppen de boekjes, klopt de kilometerstand en voelt het goed? vraag dan vriendelijk of je een stukje mag rijden met de auto. Voelt het niet goed? bedank dan de beste verkoper en ga op naar de volgende auto in het rijtje.

 

Lees ook: de 3 meest voorkomende oplichtingstrucs of 11 tips tweedehands auto kopen

Plaats een reactie

vijf + negentien =